Ekdals brandtal mot homofobin inom fotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Albin Ekdal hyllades på QX gaygala som årets hetero för sina insatser för att motverka homofobin inom idrotten. Sedan talade Sampdoriamittfältaren i ett förinspelat videomeddelande inför ett seminarium i Europaparlamentet.

– Vad är vi för sorts samhälle där en ung pojke inte kan fullfölja sina drömmar om att bli fotbollsspelare på grund av sin sexuella läggning?, frågar sig Ekdal i videon.

Förra året publicerade Aftonbladet en lång intervju med den svenske landslagsmittfältaren Albin Ekdal. I intervjun ifrågasatte Ekdal det ringa antalet öppet homosexuella spelare inom herrfotbollen och menade att attityden gentemot homosexualitet måste ändras. I februari blev Albin Ekdal tilldelad utmärkelsen ”årets hetero” på tidningen QX gaygala för sitt arbete mot homofobin i herrfotbollen.

– Jag var lite orolig när jag spelade in det här klippet eftersom jag som heteroman bad homokillar att komma ut. Men naturligtvis ska vi tillsammans göra det kul för alla att komma ut. Det ska vara ren glädje, sa Ekdal i ett tacktal då.

Talade inför Europaparlamentet

Efter pris på gaygalan var det sedan dags för ett tal inför ett seminarium i Europaparlamentet. Seminariets tema var, passande nog, homofobi inom idrotten och Ekdal levererade ett förinspelat brandtal inför publiken som även publicerats i flera italienska medier.

– I en idealvärld skulle ingen känna sig illa till mods att komma ut som homosexuell. Vare sig det är i vanliga livet eller inom fotbollen. Olyckligtvis är verkligheten annorlunda. I vår sport har bara åtta spelare kommit ut som homosexuella, en extremt liten siffra. Många skulle vilja komma ut men känner sig inte fria att göra det, inleder Albin Ekdal sitt anförande.

I talet riktade Sampdoria-mittfältaren stark kritik mot attityderna inom fotbollen.

– Vad är vi för sorts samhälle där en ung pojke inte kan fullfölja sina drömmar om att bli fotbollsspelare på grund av sin sexuella läggning. Varje gång en yngling hänger upp skorna och slutar spela på grund av att man inte är accepterad av omklädningsrummet, av klubben, eller av de runt omkring så är det en förlust för fotbollsvärlden, säger Ekdal och fortsätter:

– Homosexualitet definierar inte dig som människa, endast vem du är attraherad till. Alla är vi en del av mänskliga släktet och vi har en delad passion, fotbollen, avslutar Ekdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.