Foto: TT

SvFF stöttar Albin Ekdal efter homofobin

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Stockholm Pride uttalade sig landslagsspelaren Albin Ekdal i Sportbladet. Ett klipp där han uttryckte sitt stöd för hbtq-rörelsen fick stor spridning och delades av hans italienska klubb Sampdoria. Där möttes det av hatiska och homofobiska kommentarer – men Ekdal stöttas av Svenska Fotbollförbundet.

– Det är bedrövligt att det får de konsekvenserna och effekterna. Det visar bara att vi måste jobba ännu hårdare med de här frågorna, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Ekdal var med i en kampanj som lanserades i samband med Stockholm Pride.

– Jag kan inte göra mer än att välkomna alla i fotbollsvärlden. Det kan inte du heller.  Men gör vi det alla tillsammans, på varje läktare, på varje bussresa, på varje bortamatch och i varje omklädningsrum så har vi snart inte det här problemet längre, säger Ekdal i klippet.

När Sampdoria lade ut det på Twitter möttes det av både uppmuntrande ord, men övervägande negativa kommentarer. Många av dem homofobiska.

”Otroligt starkt av Albin”

Svenska Fotbollförbundet har inte haft någon kontakt med Albin Ekdal angående kampanjen. Men man uttrycker nu sitt stöd för 30-åringens initiativ.

– Det är otroligt starkt av Albin, det han gör, säger Håkan Sjöstrand.

Svenska Fotbollförbundet har sedan några år varit närvarande i Pridetåget i Stockholm.

– Vi själva är med i Prideparaden. Jag var med i år med Janne Andersson, vår förbundskapten och vi står naturligtvis bakom Albin i allt han har uttalat sig om, säger Håkan Sjöstrand och lägger till:

– I grunden handlar det här om medmänsklighet och allas självklara rätt att få tycka om den man vill och på det sätt man vill. Ganska självklart, men otroligt svårt för vissa individer att förstå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.