Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svaret till Seger: ”Alla har rätt till sin åsikt” Foto: Bildbyrån

Förbundet svarar Seger: ”Alla har rätt till sin åsikt”

Uppdaterad
Publicerad
SvFF hade till den 16 augusti på sig att redovisa ersättningarna för herr- och damlandslagen till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Det hinner man inte – och nu har DO förlängt svarstiden.

– Det är ett omfattande arbete som måste göras kring de frågeställningar vi har fått, så vi har fått en förlängd svarstid till den 6 september. Vi jobbar med det nu helt enkelt, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Frågeställningarna kom i en begäran om yttrande från DO i slutet av juli. Bland annat frågar man: ”Vilka former av ersättningar får damlandslagsspelarna respektive herrlandslagsspelarna genom SvFF?” och ber samtidigt förbundet att redovisa samtliga former av ersättning, bonusar och andra förmåner inkluderat.

Kan tvingas bryta sekretessen

Man ber också SVFF att beskriva avtalen mellan förbundet och landslagen. Ett arbete som är så pass omfattande att förbundet fått ytterligare tre veckor på sig att besvara frågorna.

– Vi kommer naturligvis att återkoppla till DO på ett korrekt och bra sätt, säger Håkan Sjöstrand till SVT Sport. 

Tidigare har SvFF inte velat redovisa några avtal, man har hänvisat till att avtalen skrevs under sekretess. Nu ombeds man efter många turer att redovisa dem ändå.

– Jag vill inte föregå någonting. Vi kommer att svara DO på det sätt som vi anser vara korrekt. Det får sen leda processen vidare, säger Håkan Sjöstrand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi kommer att svara DO på det sätt som vi anser vara korrekt”

Svaret till Seger: ”Alla har rätt till sin åsikt”

Damfotbollsprofiler och landslagsspelare har manat förbundet till att lägga korten på bordet. Så sent som under måndagen uttalade sig Caroline Seger för TT:

– För vår del finns det verkligen ingenting att dölja, så för spelarnas del är det inga problem. Det är bara upp med korten på bordet så får vi se vad det visar, sade hon.

Generalsekreteraren vill inte ge sig in i något ordkrig.

– Alla har rätt till sin åsikt och att tycka vad man vill. Jag ser ingen anledning till att kommentera eller recensera olika uttalanden som görs men det är bra att man framför sina åsikter, svarar Håkan Sjöstrand.

Om DO skulle finna att det har förekommit diskriminering kan de som yttersta konsekvens ta ärendet till domstol. Myndigheten har själv ingen makt att straffa förbundet.

DO:s frågor till SvFF

Visa

1. Vad är SvFF:s inställning till påståenda i den bifogade anmälan? Om det är något i anmälan som SvFF anser inte stämmer, ange vad och varför.

2. Vilka former av ersättningar får damlandslagsspelarna respektive herrlandslagsspelarna genom SvFF? Redovisa alla former av ersättning som spelarna får genom SvFF, exempelvis lön, bonus, förmåner och annan ersättning. Redovisa även medel som ursprungligen kommer från en annan part, men som vidareförmedlas av SvFF till spelarna.

3. Beskriv hur SvFF:s system för ersättning till fotbollsspelare ser ut, exempelvis vilka kriterier och/eller överenskommelser som avgör ersättningarnas form, ersättningsnivåer samt när ersättningar utbetalas, till exempel efter VM i fotboll för damer år 2019.

4. Beskriv avtalsförhållandena mellan SvFF och dam- och herrlandslagsspelarna.

5. Redovisa vilka ersättningar som landslagsspelarna har fått och/eller kommer att få för deras insatser i landslagen från och med år 2018 och framåt. Av redovisningen ska framgå om personen spelar i dam- eller herrlandslaget och om det finns andra omständigheter som är av betydelse för ersättningens storlek, exempelvis vilken position den spelaren hade (som målvakt, back eller liknande). Redovisningen kan vara anonymiserad.

6. Bifoga tillämpliga landslagssavtal för dam- respektive herrlandslaget till ert yttrande.

7. Kommer SvFF att vidta någon åtgärd med anledning av uppgifterna i anmälan?

Bifoga även andra uppgifter eller handlingar som ni anser kan ha betydelse för DO:s tillsyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer