Svenska Fotbollförbundet krävs på svar gällande dam- och herrlandslagets ersättningar. Foto: Bildbyrån

Efter DO-anmälan – SvFF tvingas redovisa ersättningarna

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Fotbollförbundet, SvFF, har hävdat sekretess gällande ersättningar för dam- respektive herrlandslagsspelarna.
Nu kräver Diskrimineringsombudsmannen, DO, att de redovisar dessa.
”Vi återkommer till DO inom den tidsram vi fått angiven och när våra svar är klara”, skriver SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Den 7 juli anmäldes förbundet för att ersättningarna för landslagsspel inte skulle vara jämställda. SvFF uttalade sig då:

– Vi har rättvisa och likvärdiga landslagsavtal för både damer och herrar. Vår uppfattning är att de inte är diskriminerande. Jag kan inte kommentera specifika summor, sade Anders Jansson kommunikationchef på SvFF.

Men nu kommer förbundet bli tvungna att redovisa just specifika summor efter att Diskrimineringsombudsmannen, DO, har valt att gå vidare med anmälan mot SvFF. I en begäran om yttrande begär DO skriftliga svar på frågor om ersättningar för både dam- och herrlandslagsspelarna:

”Vilka former av ersättningar får damlandslagsspelarna respektive herrlandslagsspelarna genom SvFF? Redovisa alla former av ersättning som spelarna får genom SvFF, exempelvis lön, bonus, förmåner och annan ersättning. Redovisa även medel som ursprungligen kommer från en annan part, men som vidareförmedlas av SvFF till spelarna”

Frågan är en av sju som myndigheten vill ha svar på från Svenska Fotbollsförbundet.

”Vi har noterat att DO vill ha svar”

SVT Sport har talat med SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson som svarar:

– Vi har noterat att DO vill ha svar och processen nu är att vårt kansli tar fram ett underlag. Vi återkommer till DO inom den tidsram vi fått angiven och när våra svar är klara.

Skulle DO finna att Svenska Fotbollsförbundet bryter mot diskrimineringslagen så är det upp till förbundet att göra korrigeringar.

Sista dagen för förbundet att svara DO är den 16 augusti.

DO önskar senast den 16 augusti 2019 få skriftligt svar på nedanstående frågor.

1. Vad är SvFF:s inställning till påståenda i den bifogade anmälan? Om det är något i anmälan som SvFF anser inte stämmer, ange vad och varför.

2. Vilka former av ersättningar får damlandslagsspelarna respektive herrlandslagsspelarna genom SvFF? Redovisa alla former av ersättning som spelarna får genom SvFF, exempelvis lön, bonus, förmåner och annan ersättning. Redovisa även medel som ursprungligen kommer från en annan part, men som vidareförmedlas av SvFF till spelarna.

3. Beskriv hur SvFF:s system för ersättning till fotbollsspelare ser ut, exempelvis vilka kriterier och/eller överenskommelser som avgör ersättningarnas form, ersättningsnivåer samt när ersättningar utbetalas, till exempel efter VM i fotboll för damer år 2019.

4. Beskriv avtalsförhållandena mellan SvFF och dam- och herrlandslagsspelarna.

5. Redovisa vilka ersättningar som landslagsspelarna har fått och/eller kommer att få för deras insatser i landslagen från och med år 2018 och framåt. Av redovisningen ska framgå om personen spelar i dam- eller herrlandslaget och om det finns andra omständigheter som är av betydelse för ersättningens storlek, exempelvis vilken position den spelaren hade (som målvakt, back eller liknande). Redovisningen kan vara anonymiserad.

6. Bifoga tillämpliga landslagssavtal för dam- respektive herrlandslaget till ert yttrande.

7. Kommer SvFF att vidta någon åtgärd med anledning av uppgifterna i anmälan?

Bifoga även andra uppgifter eller handlingar som ni anser kan ha betydelse för DO:s tillsyn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer