Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anthony Elanga låter inte framgångarna stiga honom åt huvudet. Foto: Bildbyrån/TT

Anthony Elanga: ”Jag kan inte tro att jag är en stjärna nu”

Uppdaterad
Publicerad

Anthony Elanga är ett av de stora namnen inom svensk fotboll just nu.

Men han vill helst inte beteckna sig själv som en ”stjärna”.

– Jag kan inte tro att jag är en stjärna nu som gör vad han vill, det gäller att ha fötterna på jorden, säger Elanga till SVT Sport.

På knappt ett och ett halvt år har Anthony Elanga fått debutera i Manchester United och landslaget samt spela i Champions League.

Den 20-årige anfallaren har vuxit ut till en stjärna – men är själv inte förtjust i beskrivningen.

Herrlandslaget i fotboll

– Det har varit väldigt stort. Därför är det bra att jag haft en familj som hjälpt mig. För mig gäller det att fokusera på träningen varje dag och när jag får chansen att prestera på planen måste jag ta chansen, säger han till SVT Sport.

– Jag har en pappa och en mamma som har spelat fotboll så de håller mig på jorden, det är viktigt för dem, men det är upp till mig också att inte tro att jag är en stjärna utan fortsätta jobba hårt varje dag.

Kandidat till Golden Boy

Ett tecken på att Elanga har gjort bra i från sig är att han är en av 40 kandidater som kan vinna Golden Boy-utmärkelsen. Ett pris som delas ut till Europas bästa spelare under 21 år, där 40 sportjournalister världen över får rösta.

– Det känns bra, jag är väldigt glad. Det visar hur hårt jobb jag lägger ner på planen. Men jag vill ha mer ändå. Jag kommer att fortsätta att jobba hårt.

Är du förvånad?

– Inte förvånad, jag har jobbat väldigt hårt och alla som är på listan förtjänar det.

”Kom inte upp i nivå”

Manchester United ligger för närvarande femma i Premier League. Efter två inledande förluster har laget ryckt upp sig och vunnit fyra raka.

Speltiden för Elanga har varierat.

– Konkurrensen är väldigt bra. Det är fortfarande tidigt på säsongen och det är så många matcher som kommer framöver. Det gäller för alla att vara redo att spela. Våra första två matcher i ligan var inte vår vanliga nivå, men de senaste fyra matcherna har varit topp.

ARKIV: Hemligheten bakom Elangas genombrott: ”Min specialitet...”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet