Foto: Bildbyrån

Elanga utsatt för rasism – förbundet polisanmäler

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska U21-landslaget EM-kvalspelade mot Italien i Monza under gårdagen.

Efter matchen har Anthony Elanga, 19, uppgett att han blivit utsatt för en rasistisk kommentar av en motspelare. Nu polisanmäler förbundet händelsen.

– Just nu sitter folk från vår sida nere i Italien och upprättar en polisanmälan, säger landslagets säkerhetschef, Martin Fredman till SVT Sport.

Sveriges blågula U21-landslag toppar kvalgruppen efter 1-1 borta mot Italien. Men efterspelet har handlat om annat än det sportsliga.

KLIPP: Här räddar Prica viktig poäng

SvFF meddelar att Anthony Elanga uppgett att han under matchen blivit utsatt för en rasistisk kommentar av en motspelare i Italiens U21-landslag. En muntlig rapport har lämnats till domare och matchdelegat. Nu inväntar SvFF återkoppling genom matchrapport och domarrapport. Men man har också valt att polisanmäla händelsen i Italien.

– Just nu sitter folk från vår sida nere i Italien och upprättar en polisanmälan. Sedan får vi se hur de brottsrubricerar det hela, säger landslagets säkerhetschef, Martin Fredman till SVT Sport.

Exakt vad som har sagts vill säkerhetschefen inte gå in på men att polisanmäla händelsen i samråd med spelaren vad ett självklart val.

– Jag får information om att det har varit en händelse i samband med kvitteringsmålet. Exakt vad som har sagts kommer jag inte gå in på då det kan finnas flera vittnen till händelsen.

– Spelaren har fått lämna en version om vad som har hänt. Elanga, alla lagkamrater och ledare är nöjda med att vi tar det här vidare. Anthony har vaknat upp i dag och känner sig okej med hur vi hanterar det här, säger Fredman till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.