Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Rubensson. Foto: Bildbyrån

Rubensson kan få nyckelroll: ”Visat att hon klarar den rollen”

Uppdaterad
Publicerad

Elin Rubensson har haft en av karriärens bästa säsonger och kan utses till damallsvenskans mest värdefulla spelare.

Nu – i Caroline Segers frånvaro – kan hon få en nyckelroll även i landslaget.

– Hon har visat att hon klarar den rollen, säger förbundskapten Peter gerhardsson.

Trots stora problem med skador under våren har Elin Rubensson presterat i så väl klubblag som landslag. Den 16 november kan hon prisas som damallsvenskans mest värdefulla spelare och i den senaste landskampen, 3-0-segern mot Frankrike, lyckades 29-åringen stänga ner det franska mittfältet.

– Det var en rolig match att spela. Jag vann mycket boll på mitten och satte mina medspelare i bra positioner offensivt, säger Rubensson.

Damlandslaget i fotboll

”Vill fylla upp mina egna skor”

Tidigt på lördag, svensk tid, väntar ny landskamp för Sverige och Rubensson som befinner sig i Australien. För motståndet står just Australien som tillsammans med Nya Zeeland står värd för VM kommande sommar.

I skadade Caroline Segers frånvaro kan Rubensson få en nyckelroll.

– Jag brukar inte säga att jag ska fylla upp någon annans skor, utan jag vill fylla upp mina egna skor och spela mitt spel. Sedan är det klart att Seger är en duktig spelare och en viktig ledare för oss, sedan försöker jag spela mitt spel när jag spelar och inte efterlikna någon annan.

Förbundskapten Peter Gerhardsson är mer än nöjd med Rubenssons prestationer på det centrala mittfältet.

Kontinuitet bakom framgången

– Jag tycker att hon har gjort det väldigt bra och Frankrike kanske var hennes bästa landskamp som hon har spelat efter EM. Elin har visat att hon klarar av den här rollen på ett bra sätt, säger han.

Rubensson är en allroundspelare som spelat både ytterback och anfallare, men trivs allra bäst som innermittfältare. Hon nämner kontinuitet som en nyckel till säsongens framgångar. 

– Jag har spelat på samma position ett bra tag. I våras hoppade jag runt lite och spelade på olika positioner och det är klart att det är mer optimalt att spela där jag trivs som bäst.

SVT sänder Sveriges landskamp mot Australien lördag 12/11 med start klockan 04.40 i SVT1 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet