Elitdomare åtalad för flera brott – riskerar flerårigt fängelsestraff

Publicerad

Förra veckan dömdes en svensk elitdomare till 4,5 års gängelse för grovt bedrägeri.
Nu åtalas ytterligare en elitdomare för ekonomisk brottslighet.
Denna gång är det en domare som dömt på internationell nivå som står åtalad för bland annat grovt skattebrott.
Han riskerar fängelse i upp till åtta år – och sitter häktad på grund av flyktfara.

Vice chefsåklagare Marianne Forsström på Ekobrottsmyndigheten skickade i går in en stämningsansökan gällande åtta personer i en grov ekobrottshärva.

En av de åtalade är en svensk elitdomare, som dömt på internationell nivå.

Momsbedrägeriupplägg

Domaren står åtalad för fyra olika brott: Grovt skattebrott, näringspenningtvätt samt medhjälp till grovt skattebrott i två fall.

Den grova ekobrottsligheten består i ett momsbedrägeriupplägg genom handel med mobiltelefoner. För att slippa redovisa utgående moms har gärningsmännen använt en avancerad konstruktion av fiktiv mothandel med telekomprodukter och telekomtjänster.

– Det är frågan om ett upplägg med mobiltelefonhandel för att komma åt den moms som skulle betalas in till staten, förklarar vice chefsåklagare Marianne Forsström för SVT Sport.

Osanna fakturor

Brotten räknas som grova eftersom de rör stora summor. I stämningsansökan går det att läsa att de osanna fakturorna som elitdomaren tillfört räkenskapmaterialet uppgår till över en kvarts miljard kronor.

Brotten har internationella förgreningar. Hur stora och hur långt dessa går vet inte åklagaren Marianne Forsström.

– Vi har inte utrett den hela vägen, men vi ser att det är ett mönster som går igen i flera olika sammanhang, säger hon.

Ingen koppling till fotbollen

Marianne Forsström vet inte hur hårda straff hon kommer att yrka på, men det rör sig om ett flertal år.

– Det beror ju på vad som framkommer under rättegången. Men om man bara tittar på de undandragna skattebeloppen så ligger straffvärdet på mellan fem och åtta års fängelse, säger hon.

Den elitdomare som förra veckan dömdes till 4,5 års fängelse för grovt bedrägeri hade problem med spelberoende och hade själv spelat på matcher som han dömt med. Fallet med den nu åtalade domaren tycks dock inte ha några kopplingar med hans idrottskarriär.

– Nej, inte som vi har sett, säger åklagaren.

Domaren har suttit häktad sedan mars på grund av att åklagaren bedömer att det finns risk att han flyr utomlands, och han kommer fortsätta att göra det fram till rättegången, som startar den 26 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer