Foto: Bildbyrån

Elitdomare dömd till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En fotbollsdomare på elitnivå döms till fyra och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri i en dom från tingsrätten. Enligt åtalet har mannen lurat till sig nästan sju miljoner kronor från företag och privatpersoner.

Fotbollsdomaren greps och häktades i september. Efter åtal och rättegång i december döms han nu till fyra och ett halvt års fängelse, det straff åklagaren yrkat på.

Domaren har flera gånger kontaktat företag och lovat att hjälpa dem att avsluta telefonabonnemang som tecknats felaktigt. På detta sätt fick domaren miljonbelopp från tre olika företag.

Men någon avsikt att hjälpa hade han inte, hävdar åklagaren.

Drabbats av spelmissbruk

Tingsrätten skriver i domen att fotbollsdomaren ”drabbats av ett spelmissbruk som han försökt att dölja för sin omgivning”, och att mannen velat hålla uppe en fasad om att ha gott om pengar.

Domaren har erkänt att han utsatt företagen för bedrägeri, men anser inte att det ska betraktas som grovt.

I fyra andra fall har fotbollsdomaren lurat kvinnor som han haft relationer med att låna honom pengar. I dessa fall har domaren nekat till brott.

–Vi har kommit överens om att vi inte ska kommentera, säger advokat Allan Stutzinsky.

Spelat på egna matcher

Domaren är också aktuell i en utredning om spelfusk, där han misstänks ha spelat på matcher som han själv dömt.

Svenska fotbollförbundet har stängt av mannen från domaruppdrag i 15 månader för att han spelat på matcher i en serie där han själv dömt. Det får man inte göra, enligt domarnas regler om vadhållning.

Tre andra personer döms av tingsrätten för grov penningtvätt i samband med fotbollsdomarens bedrägerier.

MER OM FUSK INOM FOTBOLLEN: ”Han säger att jag får 10 000 om jag dömer straff” (10 november):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.