EFD: ”Det handlar mycket om inställning och vilja”

Uppdaterad
Publicerad

Flera herrklubbar startar damlag och satsar på sina damer.

En utveckling Elitfotboll dam ser positivt på – men höjer ett varningens finger.

– Vill man det här seriöst så måste man ha en plan, säger ordförande Annika Grälls.

Flera klubbar med lag i herrallsvenskan har de senaste åren startat damlag eller på annat sätt fått ett damlag i sin verksamhet. Elitfotboll dam, EFD, tror att flera faktorer ligger bakom att detta sker just nu.

– Jag tror samhället i stort. Men också att man ser att det finns ett kommersiellt och sportsligt intresse, att man kan attrahera nya målgrupper genom att faktiskt ha en damverksamhet också, säger Annika Grälls, ordförande EFD, till SVT Sport.

Malmö FF är ett av lagen som startat nyligen, men är också en förening som haft damlag tidigare. Annika Grälls menar att det finns en anledning till att dagens damallsvenska till stor del består av rena damföreningar och klubbar som nu får både ett herr- och damlag i samma verksamhet måste jobba för att det ska fungera.

– Jag tror att det handlar mycket om inställning och vilja, att vill man det här seriöst så måste man också ha en plan på hur man på ett bra sätt integrerar damverksamheten, säger hon.

”Tror det gynnar fotbollen i stort”

Det finns en sak som herrlagen har som Annika Grälls hoppas damerna kan få ta del av – stora supporterskaror.

– Jag tror det är viktigt att se att man kan vara supporter oavsett vilket lag som spelar. Kan vi få ta del av den delen, att man håller på klubben oavsett lag, så tror jag det gynnar fotbollen i stort.

SE MER: Därför satsar storklubbarna på damlag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.