Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läktarbråk utbröt efter derbyt. Foto: Discovery

Elva personer gripna efter läktarbråken på Stockholmsderbyt

Uppdaterad
Publicerad

Supportrar som drabbade samman och kastade pyroteknik mot varandra på läktaren. Nu agerar polisen efter kaosscenerna i Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby den 28 augusti. Elva personer har gripits och straffas med tillträdesförbud till samtliga arenor i Sverige.

Elva personer hämtades under onsdagen in till förhör och har delgivits misstanke om delaktighet i våldsamma upplopp, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Det sänder viktiga signaler att så många personer har kunnat delges misstanke i denna första omgång av förhör. Det här är en utredning som kommer växa och fler personer som deltog i de våldsamma upploppen är identifierade, säger lokalpolisområdeschef i Solna, Caroline Westlund.

Enligt polisen har ett omfattande filmmaterial granskats av utredare. Det innefattar arenans övervakningskameror, produktionsbolagens material och polisens egna kameror.

Ny strategi efter omdiskuterade villkorstrappan

Polisen meddelar också att de elva personer som har gripits har delgivits tillträdesförbud till samtliga arenor i Sverige i varierande tidsintervaller från dagens datum.

Något som är i linje med den nya strategin polisen tillämpar, där man istället för att stänga av delar av läktarkapaciteten (det som brukar kallas villkorstrappan) istället riktar in sig på enskilda individer som anses ha brutit mot ordningsregler.

Efter slutsignal i 2–2-matchen mellan AIK och Hammarby på Friends Arena utbröt slagsmål på två olika ställen på arenan. Senare på kvällen omhändertog polisen dessutom 97 personer i Årsta, där en våldsam konfrontation utbrutit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.