Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läktarbråk utbröt efter derbyt. Foto: Discovery

Stökiga scener efter derbyt – slagsmål på läktaren

Uppdaterad
Publicerad

Efter matchen mellan AIK och Hammarby utbröt slagsmål på läktaren i Friends arena – och supportrar rev bland annat ned staketet mellan sektioner och sköt bengaler på varandra.

Polisen utreder nu händelserna som två fall av våldsamt upplopp – och pekar på att säkerhetsplanen brustit.

– Det är bevisligen så att supportrar har kunnat gå förbi arenans säkerhet för att bemöta varandra med våld, säger polisens presstalesperson Ola Österling till SVT Sport.

Efter 2–2-resultatet utbröt kaos på läktarna. Ordningsvakter fick ingripa när en grupp supportrar från vardera klack rev ned staketet emellan sektionerna för att bråka, slåss och skjuta bengaler på varandra. Funktionärer ska ha skadats och brinnande föremål syntes även på läktarna.

– Våra supportrar var fantastiska under matchen, sättet de sjöng, så man vill tacka alla som kom hit. Men det är jättetråkigt att det ska sluta så här, säger AIK:s John Guidetti till SVT Sport efter matchen.

”Bemött varandra med grovt våld”

Händelserna utreds nu bland annat som två fall av våldsamt upplopp, meddelar polisen.

– Supportrar har på olika ställen på arenan begett sig mot varandra. Sedan har det inträffat våldsamma upplopp på två skilda platser i arenan. I upploppen har man bemött varandra med grovt våld och pyroteknik, säger polisens presstalesperson Ola Österling till SVT Sport.

I nuläget bedömer polisen att tumultet uppstått på grund av att säkerhetsplanen brustit.

– Det är arrangörens ansvar, och de ska få stöttning av polis. Det är bevisligen så att supportrar har kunnat gå förbi arenans säkerhet för att bemöta varandra med våld. Men vi får naturligtvis utreda vad som gått snett i arrangörens säkerhetsplan. Tillsammans med dem, säger Österling.

Just nu jobbar polisen med att, med hjälp av videoklipp, identifiera de inblandade supportrarna.

–  Många av supportrarna är kända. Vissa av dem kanske kan frihetsberövas redan ikväll.

Ingen ska ha skadats allvarligt, men en del blödande personer har sprungit från platsen.

”Få som förstör för alla”

AIK:s säkerhetsansvarige Henrik Koch berättar att klubben tar starkt avstånd från kvällens händelser.

– Vi har haft drygt 45 tusen på plats som skötte sig. Men det är några få som förstör för alla, säger Koch till SVT Sport.

Han vill i nuläget inte gå närmare in på polisens slutsats om att säkerhetsplanen brustit.

– Det uttalandet får stå för dem, säger han.

– Vi vet faktiskt inte. Vi ska samla in erfarenhetsberättelser, utvärdera det som hänt och utreda både internt och med polisen.

Vilka påföljer klubben kan få om man slår fast att säkerhetsplanen brustit är oklart. I tidigare fall har klubbar straffats med bland annat böter.

Enligt polisen har 97 supportrar frihetsberövats under söndagskvällen. Anledningen ska vara en våldsam konfrontation i Årsta efter matchen, som man lyckats avstyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.