Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson går emot norska förslaget: ”Tror att det är bäst”

Uppdaterad
Publicerad

Det norska fotbollsförbundet vill att både herr- och dam-EM ska spelas 2021. Men där håller inte det svenska förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson med. Han vill skjuta upp dammästerskapet med ett år.

– Jag tror för egen del att det är det bästa, säger han till SVT Sport.

Herrarnas EM skjuts upp till sommaren 2021 på grund av coronavirusets spridning. Det väcker frågan om när damernas EM ska spelas. Det var tänkt att gå i England den 7 juli till den 1 augusti 2021.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har tillsatt en arbetsgrupp som ska se över kalenderfrågorna för all fotboll.

Fotbolls-EM

Idag gick det norska förbundet ut med ett brev till Uefa där de förespråkar en lösning där bägge turneringarna spelas nästa år.

– Tänk vilken signal det skulle ge om vi får till bägge. Två EM-slutspel 2021 skulle sända en kraftfull signal till alla flickor som spelar fotboll, säger ordförande Terje Svendsen.

Svenska förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson håller inte med.

– Det finns några parametrar – jag är rädd att ett dam-EM hamnar i skuggan av ett herr-EM och jag är rädd att det engelska fotbollsförbundet får en helt övermäktig uppgift att direkt efter ett mästerskap arrangera ett nytt mästerskap, säger han och fortsätter:

– En viktig sportslig parameter då det gäller damernas Europamästerskap är att vi i Sverige fortfarande har fem kvalmatcher kvar. Vi räknar med att kunna spela två i junifönstret, men om det inte går så går vi in i hösten med fem kvalmatcher kvar och det är klart att vi måste säkerställa att kvalet är färdigt innan vi börjar sjösätta ett slutspel.

Det låter som att du förespråkar att man skjuter upp damernas EM till 2022?

– Jag tror för egen del att det är det bästa, men jag vill vänta med att ta en tvärsäker ställning om vad som är bäst i det här sammanhanget och det tänker jag också svara mina kompisar i Norge.

Han flaggar också för att en del Uefa-turneringar kan bli svåra att genomföra.

– Det är flera landslagsturneringar på ungdomssidan som ska planeras i år, men kvalspelen till dem har inte kunnat göras. Först måste man ju kvalspela innan man kan ha en slutturnering och så länge det inte finns några tider för kvalspelet puttar man ju också turneringen framåt.

KLIPP: Uefa-presidenten om beslutet att flytta fram herrarnas EM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet