EM-guld till hemmanationen Nederländerna. Foto: TT Nyhetsbyrå

Historiskt EM-guld till Nederländerna

Nederländerna vann sitt första historiska EM-guld.

Detta på hemmaplan i ett galet målkalas mot Danmark i finalen. Vivianne Miedema en av flera matchhjältar med två mål. Även lagkapten Sherida Spitse målskytt när hemmanationen pallade trycket inför en fullsatt arena.

Det finns finaler och sedan finns det, finaler.

Ofta är det tillknäppt, mållöst och ett straffavgörande som får skilja lagen åt. Det vi fick se i den här EM-finalen, skulle visa sig bli raka motsatsen. Bara i den första halvleken fick vi se hela fyra mål.

Fyra mål på 26 minuter

Nadia Nadim satte 1-0 till Danmark på straff och sedan var målfyrverkeriet igång. För fyra minuter senare prickade Vivianne Miedema in 1-1 efter en vacker framspelning av Shanice Van de Sanden som gav henne öppet mål vid den bortre stolpen.

Lieke Martens gav Nederländerna ledningen innan en spelare vi har väntat på skulle kliva in i turneringen. Pernille Harder har varit en av turneringens bästa spelare och viktig för Danmark, men några mål hade hon inte gjort – innan finalen.

Maja Kildemoes slog en fin boll på djupet för Harder att löpa på. Hon tog emot bollen, utmanade den nederländska försvararen och satte sedan, med vänsterfoten, bollen vid första stolpen fram till 2-2.

– Det är precis som det ska vara i en EM-final. Det bara svänger och det är så oerhört mycket som har hänt i den här matchen, sade SVT:s expert, Daniel Nannskog, i halvtidspausen.

Pernille Harder satte 2-2-kvitteringen för Danmark. Foto: TT Nyhetsbyrå

Målvaktstavla inledde andra halvlek

Den andra halvan av EM-finalen var bara sex minuter gammal när vi fick se nästa mål. Lagkaptenen, Sherida Spitse, klev fram vid en frispark och rullade retsamt enkelt in 3-2.

Ett svagt ingripande av den danske målvakten, Stina Lykke Petersen, som stod felplacerad och bara kunde titta på när bollen rullade i mål vid hennes vänstra stolpe.

– Man får inte lämna sitt hörn på det där sättet, det är en jättemålvaktstavla. Om hon sätter den över muren, då är det bara att gratulera, men sådär får hon inte göra, sade SVT:s expertkommentator, Markus Johannesson.

Efter ledningsmålet tog Nederländerna över alltmer inför den slutsålda arenan som jobbade hårt för att heja fram sitt landslag. Petersen i det danska målet spelade upp sig och höll Danmark kvar i finalen genom en av turneringens svettigaste räddningar när hon räddade ett skott från Miedema från nära håll.

”Väldigt välförtjänt”

Danmark hade sina chanser för att åstadkomma en kvittering, men riktigt nära kom aldrig de rödvita. I stället var det Miedema, som med sitt andra mål i matchen, stängde finalen med sitt 4-2-mål i matchens 89:e minut.

– Det är så hög kvalitet på hela laget här. De reser sig här i dag trots underläge och tror hela tiden på det. Det är väldigt välförtjänat att Nederländerna vinner den här Europamästartiteln, sade Johannesson efter matchens slut.