Island närmast segern i Reykjavik

Uppdaterad
Publicerad

Sverige spelade 1-1 mot Island i gruppfinalen i EM-kvalet i Reykjavik. Det är ett resultat som svenskorna ska känna sig mest nöjda med. Ribban och en tveksam domarinsats i samband med ett underkänt isländskt mål gick i Sveriges favör. Men svenskorna deppade – trots poängen på bortaplan.

– Det känns bara surt, som om vi förlorat, säger Lina Hurtig till SVT Sport.

Det svenska laget fick det tufft i ett kyligt och blåsigt Rekjavik. 

– Det var en tuff match mellan två bra lag som sliter för tre poäng, så det var helt okej, säger den debuterande målvakten Zecira Musovic till SVT Sport.

EM-kval fotboll

Anna Anvegård inledde målskyttet. Sofia Jakobsson jobbade loss bollen efter att ha fåtttvå chanser på högerkanten och spelade in den. Anvegård tog emotden och klippte in 1-0 på halvvolley i den 33:e minuten.

– Sofia gör det jättebra på kanten och spelar in bollen. Jag tog ner den och klippte in den. Det var skönt för självförtroendet att göra mål men känslan att inte få med sig tre poäng överväger, säger Anvegård.

Straxefteråt firade Island att de gjort 1-1 men under stora protesterunderkändes målet av Sara Björk Gunnarsdottir och Sveriges ledning stod sig. På repriserna sågmålet helt korrekt ut men domaren tyckte att isländskorna gått förhårt fram mot Zecira Musovic i målet och dömde svensk frispark.

– Jag hade varit skogstokig just nu, de blir fråntagna ett mål. Det är Musovic som måste vara starkare där, sade SVT:s expert Daniel Nannskog.

”Det känns bara surt”

Efter en dryg timme kom så Islands kvittering. Efter ett långt inkast, som flera svenskor missbedömde, höll sig Elin Metta Jensen fram och nickade bollen över Musovic, gjorde sin första A-landskamp från start, för 1-1.

– Jag ska rensa bort bollen men missar den, säger Hurtig som missade att nickade bort bollen i samband med den isländska kvitteringen.

– Det känns bara surt, som om vi förlorat, men det har vi inte gjort. Vi fick inte till vårt eget spel, fortsätter Hurtig.

Två ribbträffar för Island i slutet

Ett par minuter efter kvitteringen hade Anvegård chansen att ge Sverige ledningen när hon med snabba fötter fick till ett avslut, som dock inte hade tillräcklig kraft utan Sandra Sigurdardottir kunde tippa ut bollen till hörna.

En kvart från slutet hade Island två ribbträffar i samband med en hörna men en hårt ansatt Musovic fick se bollen passera över den. Strax efteråt hann Musovic ut i sista stund och kunde slå undan bollen framför Sveindis Jane Jonsdottir som så när hade snappat upp Magdalena Erikssons för kort slagna bakåtpassning.

Sverige och Island är överlägsna i gruppen. De ska mötas en gång till, i Göteborg, den 27 oktober.

EM-kval damer

Island

1 - 1

Sverige

Laugardalsvöllur, Reykjavík
Publik: 0
Domare: Ivana Martincic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet