Svensk jubel under OS i somras. Foto: Bildbyrån

EM-uppladdningen i SVT

Uppdaterad
Publicerad

I sommar jagar det svenska damlandslaget guld i fotbolls-EM i Nederländerna, ett mästerskap som visas i SVT. Nu är det klart att SVT även sänder den stjärnspäckade turneringen Algarve Cup i mars, där Pia Sundhages landslag ställs mot tufft motstånd.

– Vi är väldigt glada att kunna visa uppladdningen inför EM-festen i sommar. Det här är en del i SVT:s stora satsning på ett av sommarens stora mästerskap, säger SVT Sports chef Åsa Edlund Jönsson.

”En jätteviktig turnering”

Den 1-8 mars spelas Algarve Cup i Portugal. Tolv lag slåss om turneringssegern, däribland flera av världens främsta nationer.

Damlandslaget i fotboll

– Det är en jätteviktig turnering inför EM, man får en möjlighet att som lag både träna och matcha ihop sig. Fokus är på att spela ihop lagdelarna, resultatet är inte viktigast även om man såklart vill ha en positiv känsla med sig, säger SVT Sports fotbollsexpert Frida Östberg.

Sverige inleder mot Australien den 1 mars, möter sedan Kina den 3 mars och avslutar gruppspelet mot Nederländerna den 6 mars. Den 8 mars spelar Sverige en placeringsmatch mot något av lagen från de andra två grupperna.

”Vill testas mot olika typer av motstånd”

– I en sådan här turnering vill man testas mot olika typer av motstånd. Nederländerna och Australien har en liknande spelstil, mycket fart och ett rakt spel. Kina har gått igenom en generationsväxling men brukar vilja hålla i bollen och spela sig fram, säger Frida Östberg.

I sändningarna kommer SVT:s fotbollsprofiler Chris Härenstam, Frida Östberg, David Fjäll, Jane Björck och Markus Johannesson medverka.

Fakta: Sveriges matcher

1 mars 19.30 SVT2: Australien-Sverige

3 mars 19.30 SVT2: Kina-Sverige

6 mars 15.50 SVT1: Sverige-Nederländerna

8 mars: placeringsmatch

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet