Målskytten Emil Forsberg jublar, tillsammans med Viktor Claesson, efter 1-0 mot Slovakien. Foto: Bildbyrån

Emil Forsbergs straffmål gav Sverige EM-segern mot Slovakien

Sverige vann mot Slovakien med 1-0 efter ett straffmål av Emil Forsberg med kvarten kvar. Det har gett ett utmärkt läge att nå åttondelsfinal i EM-slutspelet.

– Jag är stolt och glad, säger förbundskapten Janne Andersson till SVT Sport.

– Framför allt är det väldigt skönt att vinna. Det var en halvdan första halvlek men vi spelade upp oss i andra. Det var fantastiskt av Quaison att ordna straffen och fantastiskt att få sätta dit den. Vi visar en jäkla vilja när vi kommer tillbaka i andra halvlek, är oerhört lycklig och det är tre viktiga poäng, säger Emil Forsberg till SVT Sport från arenan där han även gjorde mål i VM-slutspelet 2018.

– Jag trivs här, ler Forsberg.

Fotbolls-EM

Det såg minst sagt tungt ut halvvägs.

– Sverige vann den här svåra matchen, jag tippade kryss, och gör det rättvist, säger SVT Sports expert Glenn Strömberg.

Tackade fansen i St Petersburg

Efteråt gick de svenska spelarna runt på planen i St Petersburg och tackade fansen, som hördes ljudligt i perioder, med applåder.

En kvart från slutet blev den nyss inbytte Robin Quaison nedriven och skapade en straff för Sverige, som VAR-granskades efter att målvakten Martin Dubravka gått ut hårt och tacklat ner svensken i friläge.

Emil Forsberg satte den hårt till höger nära stolpen och trots att Dubravka gick åt rätt håll gick bollen säkert i mål för 1-0.

KLIPP: Soloräd av Isak: ”Matchens prestation”

”Matchens prestation”

Med 20 minuter kvar krånglade sig Alexander Isak, hårt uppvaktad och med fina dribblingar, vidare till ett friäge där han avlossade ett skott mot den första stolpen där Martin Dubravka täckte upp.

– Det där är matchens prestation, säger SVT Sports expert Glenn Strömberg.

Även om det var offside var det många som satte saften i vrångstrupen när Juraj Kucka smög upp och nickade, där Robin Olsen fick göra en reflexräddning efter en knapp timme.

Någon minut senare hade Sverige en högklassig målchans när Ludwig Augustinsson nickade tungt och Slovakiens målvakt Martin Dubravká gjorde en fantastisk enhandsräddning. Detta efter ett inlägg från Sebastian Larsson.

Förbundskapten Janne Andersson efter matchen:

–Vi blir för långa och i första, sedan korrigerar vi det i andra halvlek och vi vinner helt rättvist. Grabbarna gör det jättebra, säger han till SVT Sport.

Trots det chansfattiga första halvleken fanns det aldrig någon oro.

– Man blir konfunderad. Vi är inte tydliga när vi gick in i press, när de spelade igenom oss blev vi lite långa, säger Andersson och summerar det hela så här:

– Jag är stolt och glad. Vi har fyra poäng och har satt oss i ett bra läge.