Foto: Bildbyrån

Svenske Milantalangen tränar vid Zlatans sida: ”Hans mentalitet är sjuk”

Uppdaterad
Publicerad

För drygt ett år sedan flyttade Emil Roback, 18, till Italien.

Han är nu på jakt efter att uppfylla sin dröm om att få göra Serie A-debut för AC Milan, där han A-lagstränar med en viss idol: Zlatan Ibrahimovic.

– Man blir glad bara av att vara runt honom, bara man ser honom, säger den svenske talangen inspirerat till SVT Sport.

Emil Roback har precis avslutat en samling med det svenska P18-landslaget. Dessförinnan hann 18-åringen spela seriepremiär, där han gjorde mål, för Milans Primavera-lag, nivån under A-laget och bestående av U20-spelare.

– Min position i Milan är att jag har en ledarroll nu i Primavera. Det hade jag inte förra året. Jag ska ta hand om de yngre och spela så bra som möjligt, säger Roback till SVT Sport.

”Klubben tror på mig”

Den svenske talangen lämnade Hammarby för Milanoklubben i fjol och så sent som i maj förlängde han kontraktet med storlaget.

– Jag känner att klubben tror på mig – och jag på dem. De har lagt upp en bra plan för mig. Jag ska försöka vara så bra som möjligt hela tiden.

– Mina chanser beror helt på hur jag spelar. Men om jag fortsätter som jag börjat så har jag ganska stor chans att uppfylla min dröm, att göra min Serie A-debut.

”Vi har en bra relation”

Faktum är att Roback har varit nära.

– Jag har varit på Serie A-bänken tre gånger. När man väl sitter där på läktaren och matchen ska börja så tänker man på att det är Serie A, att det filmas på alla kanaler och att det är en av världens största klubbar. Och Zlatan som jag ser upp till är där. Man får adrenalinkickar och det känns som att man kan gå in och springa hur mycket som helst.

Även om Roback spelar matcher med Primavera, tränar han dagligen med A-laget. Och där har han en av sina största idoler, Zlatan Ibrahimovic, som träningskamrat.

– Vi har en bra relation. Han finns att prata med om jag behöver tips eller råd. Jag kan bara höra av mig till honom.

”Hans mentalitet är sjuk”

Hur det är att träna med den snart 40-årige storspelaren?

– Jag har aldrig i mitt liv sett någon träna så hårt. Man blir glad bara man är runt honom, bara man ser honom. Han ger allt på träningarna. Han tränar innan träningen och efter brukar han vara kvar på planen. Hans mentalitet är sjuk, säger Roback och spricker upp i ett brett leende.

– Att vara så stark mentalt är jag mest imponerad över. Fotbollsbiten visst, han har gjort sjuka mål och grejer på planen, men det är för mig mer den mentala biten som jag också vill ha.

På söndag ställs Milan mot Lazio, klockan 18.00. Det återstår att se om Emil Roback kan uppfylla sin dröm redan då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.