Foto: TT Nyhetsbyrån

”En återkoppling om några veckor är vad vi fått besked om”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottssverige får vänta minst ett par veckor på besked kring publik på arenor.

Fotbollförbundet höll idag möte med idrottsministern, Amanda Lind, som står fast vid tidigare beslut.

– Vi har framfört att vi vill, förväntar oss och är beredda att genomföra testarrangemang, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Idrottssverige hoppades på att regeringen skulle öppna upp för publik. Beskedet på dagens möte, där flera specialförbund var på plats, var att det inte sker någon omedelbar förändring.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet, är inte nöjd med beskedet.

– En återkoppling om några veckor är vad vi fått besked om. Det vi har fört fram är att vi har utarbetade protokoll och kriterier för att hantera de här evenemangen. Vi tycker inte att vi ska särbehandlas gentemot andra branscher, när vi ser köpcentrum och restauranger som kan ta in flera hundra personer, säger Sjöstrand till SVT Sport.

”Fotbollen har stått redo länge”

– Idag skyller man väldigt mycket på lagen. Men då måste någon ta tag i den och säkerställa att den anpassas.

Idag gäller max 50 personer vid allmänna sammankomster. Om regeringen släpper på restriktionerna skulle det inom fotbollen uppstå olika situationer beroende på vilka lag som möts.

– Det är klart det är en skillnad mellan ett Stockholmsderby och ett möte mellan Falkenberg och Varberg. Det måste vi naturligtvis hantera och ha beredskap för.

Det känner ni att ni har idag?

– Fotbollen har stått redo länge och vi står redo nu också.

Amanda Lind gästade igår TV4:s Nyhetsmorgon och förklarade situationen på följande sätt:

– Vi jobbar nu för att kunna ge ett besked, men vi måste också komma ihåg att vi är inne i den allvarligaste pandemin i modern tid. Innan sommaren var det inte läge att släppa på de här restriktionerna. Det bedömde Folkhälsomyndigheten och det var också regeringens bedömning, säger Amanda Lind i TV4:s Nyhetsmorgon, enligt Fotbollskanalen.

– Det finns väldigt stor beredskap för att kunna släppa på och ta emot publik på ett smittsäkert sätt, säger Amanda Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.