Polis på plats efter att stort antal Twenteanhängare rusat mot läktarens långsida. Foto: Vincent Jannink/AP/TT

En till sjukhus efter läktarattack: ”Förjävligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal Twenteanhängare gick till attack mot läktaren där bland annat familjer till Hammarbys spelare och anställda satt under bortamatchen i Nederländerna.

Minst en person är förd till sjukhus, uppger Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer för TT.

– Det är förjävligt, säger han.

Skandalscener utspelade sig efter matchen mellan Twente och Hammarby i Conference League-kvalets andra runda i Enschede, Nederländerna, på torsdagskvällen.

I videoklipp på sociala medier ses ett stort antal Twenteanhängare rusa mot läktarens långsida där slagsmål utbröt.

Spelarnas familjer

Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer som själv är på plats i Enschede bekräftar att attacken skedde på den långsida där klubben hade drygt 200 biljetter avsedda för samarbetspartners samt familjer till spelare och anställda.

– Vid slutsignalen är det minst hundra stycken med rånarluvor som rör sig bort inne på läktaren mot där de här personerna sitter. De attackerar dem helt enkelt, de attackerar barnfamiljer och samarbetspartners, säger han och tillägger:

– Det är nära och kära till våra anställda som satt där uppe. Man måste konstatera att det tog extremt lång tid innan arrangörerna och polismyndigheten fick fram personal som kunde skydda dem, så en hel del fick vi ta ner via spelargången. Men vi fick inte med oss alla.

Förd till sjukhus

Lokala medier skriver att en gästande supporter ska ha fallit ned från läktaren.

Enligt Göran Rickmer har minst en person förts till sjukhus med ambulans. Han beskriver Twenteanhängarnas agerande som ett ”extremt fegt påhopp”.

– Det är förjävligt, säger han och tillägger:

– Jag har sett bilder och filmsekvenser på när man sliter halsdukar av unga tjejer och det sitter mammor med sina barn där uppe. Man springer fram och slår till dem. Jag vet inte vad man ska säga egentligen, det är jävligt tröttsamt bara, säger han.

Hur kommer Hammarby gå vidare med den här händelsen?

– Vi har bett om att vi ska få en redogörelse om vad som har hänt och inte hänt, det ska inte få ske med de här platserna. Vi får väl se vad de har att återkoppla, men det är för tidigt än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.