Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Engelska Super League-klubbar får jätteböter

Uppdaterad
Publicerad

De sex största Premier League-klubbarna ska tillsammans betala 22 miljoner pund till sin inhemska liga för att de var med i planerna på den nya superligan.

”De har helhjärtat bett om ursäkt till supportrarna, de andra klubbarna, Premier League och förbundet”, skriver ligan på sin hemsida. 

Arsenal, Tottenham, Chelsea, Manchester United, Manchester City och Liverpool var de engelska klubbarna som var med och planerade en stängd europeisk superliga.

De planerna upprörde det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och de inhemska ligorna.

Super League

Nu bötfälls klubbarna av Premier League. De ska betala 22 miljoner pund (cirka 250 miljoner kronor) och tanken är att pengarna ska gå tillbaka till fotbollsrörelsen.

”Klubbarna har än en gång erkänt att deras handlingar var ett misstag”, skriver man.

De sex klubbarna ska även ha godkänt att ett liknande försök kommer att resultera i 30 poängs avdrag i ligan och ytterligare böter på 25 miljoner pund per klubb.

Uefa har sedan tidigare straffat de nio av de tolv klubbarna som låg bakom planerna, men de tre mest drivande (Juventus, Real Madrid och Barcelona) godkände inte straffet och då inledde man en utredning. Idag meddelade man att den utredningen har pausats tillfälligt.

60 sekunder: Därför kollapsade superligan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Super League

Mer i ämnet