Av totalsumman är hälften, drygt 40 miljarder kronor, minskade eller uteblivna publikintäkter. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fotbollen tappar 80 miljarder under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har varit kostsam för Europas största fotbollsklubbar.

Enligt en rapport från Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) förlorar klubbarna mer än 81 miljarder kronor.

Av totalsumman är hälften, drygt 40 miljarder kronor, minskade eller uteblivna publikintäkter. Cirka 27 miljarder handlar om förlorade intäkter från sponsorer, och drygt 14 miljarder förlorar klubbarna på tv-avtalsintäkter.

De stora förlusterna har lett till att klubbarna spenderat mindre pengar på nyförvärv. I januarifönstret gick spelarköpen ned med 56 procent jämfört med förra året. Och under sommarfönstret i fjol minskade spelarköpen med 39 procent jämfört med sommaren 2019.

Kritik mot Super League

Engelska klubbar svarade för 43 procent av alla spelarövergångar under säsongen 2020–2021 och i Premier League värvades spelare för mer än 18 miljarder.

I Uefas rapport kritiseras också Super League, utbrytarligan som några av de största herrklubbarna planerade för. De tolv klubbarna från England, Italien och Spanien argumenterade för att en superliga skulle ge dem mer pengar som de sedan skulle dela med sig av.

”Men en utbrytarliga kan inte vara lösningen på pandemins konsekvenser. Att återställa en sund ekonomi och tillväxt kräver en process av finansiell återhållsamhet, försiktig förvaltning och långsiktig planering”, skriver Uefa i rapporten.

”Det är bara genom att respektera fotbollspyramiden och principerna för upp- och nedflyttning på sportsliga meriter som europeisk fotboll kan fortsätta att växa.”

Klipp: Därför skrotas planerna på ”superligan” (22 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.