Foto: Bildbyrån/SVT

Talangen Jude Bellingham besviken på Fifa: ”En konversation vi måste ha”

Uppdaterad
Publicerad

Flera landslag hade planer på att spela med regnbågsfärgad kaptensbindel i fotbolls-VM i Qatar för att visa sitt stöd för hbtq-personer, något som Fifa tvingade lagen att avstå.

Engelske talangen Jude Bellingham var kritisk mot Fifa efter premiärsegern mot Iran.

– Besviken över att de inte kan stötta något sånt, säger han till SVT Sport.

I Qatar är det förbjudet att vara homosexuell. Därför har många VM-lag velat ta ställning i frågan genom att spela med kaptensbindlar där det står ”One Love”. Något som Fifa sagt ska bestraffas hårt om det används, vilket fått lag att tänka om.

Fifa säger att det enbart får ske kampanjer som ”alla kan ställa sig bakom”.

– Det är tråkigt, tycker jag. Besviken över att de inte kan stötta något sånt. Jag förstår de kulturella problemen här, men jag tycker det hade varit bra att ha det för att stötta och visa folk att det är en sport för alla, säger Jude Bellingham till SVT Sport.

19-åringen hoppas nu att all uppståndelse som skett i och med bindlarna kan få folk att inse att det finns en hel del att jobba på i frågan.

– Tyvärr blev det inte så här i kväll. Men jag tror att de gjorde en så stor grej av att vi inte får använda den bindeln att det visar att vi har mycket kvar att göra och att det är en konversation som vi måste ha. Det är viktigt, säger Jude Bellingham till SVT Sport.

SE MER: Danska förbundskaptenen om regnbågsbindeln: ”Inte spelarnas beslut”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Englands lagkapten Harry Kane kommer inte att spela med ”One love-bindel” i VM. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.