Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Englands lagkapten Harry Kane kommer inte att spela med ”One love-bindel” i VM. Foto: TT

Europeiska länderna viker sig för Fifa – skippar kaptensbindeln

Uppdaterad
Publicerad

Sju europeiska VM-länder ville bära en kaptensbindel med budskapet ”One Love” under sina matcher i Qatar. Men Fifa har hotat med att ge kaptenen ett gult kort om de gör det. Därför väljer de nu att skippa bindeln.

”Vi kan inte sätta våra spelare i den situationen”, skriver man i ett gemensamt uttalande.

Det var Nederländerna, England, Wales, Belgien, Schweiz, Tyskland och Danmark som gick ihop och ville skicka ett budskap genom att bära en kaptensbindel med texten ”One Love” under sina VM-matcher.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa har förbjudit dem att göra det och i ett gemensamt uttalande skriver man nu att kaptenen varnas om så blir fallet. Därför har man valt att inte bära ”One Love”-bindlarna.

”Fifa har varit väldigt tydliga med att man kommer införa sportsliga sanktioner om våra lagkaptener har armbindlarna på planen. Vi kan inte sätta våra spelare i den situationen, så vi har bett lagkaptenerna att inte ha bindeln i VM-matcherna. Vi var beredda att betala böter, vilket normalt brukar vara straffet för att bryta mot den här typen av regler”, skriver man i uttalandet.

”Väldigt frustrerade”

I uttalandet kritiserar man även Fifa.

”Vi är väldigt frustrerade över Fifa-beslutet som vi tycker saknar motstyckte. Våra spelare och tränare är besvikna. De är starka förespråkare för inkludering och kommer att visa sitt stöd på andra sätt.”

”One Love”-kampanjen startades i Nederländerna 2020, för att främja mångfald, och innefattar ett stort antal lag, både klubbar och landslag. Förutom de sju europeiska VM-lagen har även Sverige och Norge ställt sig bakom. Det svenska herrlandslagets lagkapten Victor Nilsson Lindelöf bar bindeln i förra veckans landskamper mot Mexiko respektive Algeriet, och detsamma gjorde damlandslagets Magdalena Eriksson i landskampen mot Australien nyligen.

Fifa: Vi är inkluderande

Fifa har i stället lanserat egna kampanjer tillsammans med en rad FN-organ för att belysa frågor som ”alla kan ställa sig bakom”.

”Fifa är en inkluderande organisation som vill använda fotbollen för att främja samhället genom att stötta en god och legitim sak. Men det måste göras inom tävlingsbestämmelsernas regelverk, vilket alla känner till”, skriver Fifa i ett pressmeddelande.

Under måndagen spelade England mot Iran – utan ”One Love”-bindeln. På onsdag spelar världstvåan Belgien mot Kanada. Nu meddelar Belgien att även deras andraställ – vitt och lätt regnbågsfärgat, med ordet ”Love” synligt i nacken – stoppats.

– Ordet ”Love” måste försvinna. Det är sorgligt, men Fifa ger oss inte något annat val, säger förbundsordföranden Peter Bossaert enligt Nieuwsblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.