Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Irans lagkapten Ehsan Hajsafi: ”Förhållandena i vårt land är inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

I dag går Iran in i fotbolls-VM, samtidigt som protesterna och kravallerna i landet fortsätter.

På gårdagens presskonferens skickade lagkaptenen Ehsan Hajsafi sin kondoleanser till de familjer som mist nära och kära i landet.

Och han sa att landslaget står bakom dem.

– Vi är här, men det betyder inte att vi inte ska vara deras röst, sade han.

De landsomfattande protesterna mot regimen började efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i polisförvar den 16 september. Över 250 människor har dödats av säkerhetsstyrkornas övervåld och 14 000 har gripits, enligt flera människorättsgrupper. Och så sent som för en vecka sedan utfärdade Iran det första dösstraffet efter den senaste tidens omfattande protester.

Händelserna i landet har fått många att kräva att Iran ska kastas uty från VM, men i dag går de in i turneringen med en match mot England.

”Vi stöttar dem”

Inför matchen har lagkaptenen Ehsan Hajsafi hälsat till folket att landslaget står bakom dem.

– De ska veta att vi stöttar dem och att vi sympatiserar med dem. Vi måste inse att det inte står rätt till i vårt land. Vårt folk är olyckligt. Vi är här men det betyder inte att vi ska vara deras röst och att vi inte ska respektera dem. Det vi har har vi tack vare dem. Vi måste slåss. Vi måste prestera och göra några mål och respektera Irans modiga folk, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.