Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Englands Ellen White och Norges Vilde Böe Risa och Caroline Graham Hansen. Foto: Bildbyrån

England förnedrade Norge – största segern någonsin i EM

Uppdaterad
Publicerad

I fotbolls-EM bjöd de engelska damerna på ett rejält målfyrverkeri mot Norge.

England hade redan i halvtid gått ifrån till 6-0,och vann till slut med 8-0, största segern någonsin i ett EM.

– Det är småtjejer mot seniorer. Det är trist att se, säger NRK:s expert Carl-Erik Torp.

Världsåttan mot världselvan, en vidöppen match på förhand. Men det enda som var vidöppet efter avspark var det norska försvaret.

England fullständigt förnedrade Norge i den första halvleken och gick ifrån till 6-0. Redan där hade England tangerat antalet mål gjorda i en EM-match.

Lekte med norska försvaret

England fick det norska försvarsspelet att se oengagerat och trött ut tidigt. 2-0 kom efter en passning genom straffområdet till bortre stolpen, 3-0 efter en tappad boll från sista försvarare och 5-0 efter att Bethany Mead dribblat sig förbi flera norska försvarare. Tre mål som lämnade mycket övrigt att önska hos det norska försvaret.

– Detta är direkt pinsamt. Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat föreställa mig att detta skulle kunna vara ett scenario, säger NRK:s kommentator Andreas Stabrun Smith efter första halvlek.

6-0 strax innan paus skulle inte vara det sista målet heller.

Största segern någonsin

England pressade på ytterligare i andra halvlek, och även om Norge spelade stabilare i defensiven skulle till slut 7-0 komma med 25 minuter kvar. Ett mål som innebar att matchen blev historisk. Inget lag hade tidigare gjort 7-0 i en EM-match.

Men, för Norge skulle mardrömmen fortsätta en stund till. England vann till slut med förkrossande 8-0, största segern någonsin i ett fotbolls-EM.

– Man känner sig hjälplös. Jag lider med spelarna. Det är svårt att sätta ord på det. Förutom de första tio minuterna blir vi överkörda mer eller mindre. Det är oerhört tufft, säger Norges förbundskapten Martin Sjögren till SVT Sport.

EM

England logo

England

8 - 0

Norge logo

Norge

Amex Stadium, Brighton
Publik: 28847
Domare: Dr. Riem Hussein
EM
Grupp A - 2022
#LagSVOFGM-IMMP
1
England logotypENGEngland
330014-0+149
2
Österrike logotypAUTÖsterrike
32013-1+26
3
Norge logotypNORNorge
31024-10-63
4
Nordirland logotypNIRNordirland
30031-11-100

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.