Foto: Bildbyrån

England spelar inför tomma läktare: ”Pinsamt”

Uppdaterad
Publicerad

England får inget stöd av hemmapubliken mot Italien.

Det är straffet för oroligheterna i samband med EM-finalen förra sommaren.

– Det är pinsamt, säger Englands förbundskapten Gareth Southgate.

När England möter Italien på lördagskvällen i en repris på EM-finalen i fotboll 2021 kommer det att eka – nästan – tomt på Molineux i Wolverhampton.

Ingen betalande publik släpps in på Nations League-matchen, däremot 3 000 barn under 14 år, enligt Uefas regelverk.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa dömde England att spela två matcher utan publik efter kravallerna före finalen på Wembley i fjol, då huliganer utan biljetter angrepp vakterna och tog sig in på arenan för att skapa bråk.

– Det är pinsamt, för landslaget och för oss som land, säger Southgate om straffet inför matchen.

– Jag är säker på att många av de som orsakade problemen inte är fans, fortsätter han.

England behöver bara spela en match utan publik. Uefas straff var villkorligt när det gäller den andra matchen, så länge Englands fans inte missköter sig igen.

Matchen i Wolverhampton blir den första mellan länderna sedan Italien vann EM-finalen i fjol på straffar. Sedan dess har England kvalificerat sig till VM i vinter, medan Italien oväntat slogs ut i playoff mot Nordmakedonien och missar mästerskapet i Qatar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.