Englands ilska: ”Det var inte fotboll – har ingen sympati för dem”

Publicerad

England slog Kamerun med 3–0 i en stökig åttondelsfinal i VM.
Efteråt gick förbundskaptenen Phil Neville till stenhård attack mot kamerunskorna.
– Det där var inte fotboll. Jag har ingen sympati för dem, säger han och skakar på huvudet.

Flera märkliga scener utspelade sig i åttondelen mellan England och Kamerun. Bland annat spottade Augustine Ejangue på en engelsk spelare, en stor grupp spelare vägrade spela efter Englands omdiskuterade 2–0-mål, och Ajara Nchout grät av frustration efter att ha fått ett reduceringsmål bortdömt.

Phil Neville skakade bara på huvudet när han intervjuades i TV4:s sändning efter segern.

Märkliga scenerna – Kamerun vägrar sätta i gång spelet Foto: Bildbyrån

– Det där var inte fotboll, det måste jag vara ärlig och säga. Vi får höra hur vi ska bete oss i de här intervjuerna, men jag måste ändå säga att det där inte var fotboll. Så kan man inte bete sig i en åttondelsfinal i ett VM. Jag kan inte stå här och bara prata om hur glad jag är över att vi är vidare, dundrar Neville och fortsätter:

– Man måste sätta detta i ett större sammanhang, det finns massor av unga flickor världen över som ser det här och därför måste spelarna kunna bete sig på ett bättre sätt. Jag är stolt över mina spelares disciplin mitt i allting.

Se spottloskan mot Englands Toni Duggans arm – som domaren missade

På frågan hur mycket sympatier han har för de kamerunska spelarna svarar han ilsket:

– Ingen alls. Ingen! Regler är regler. När vi gör vårt andra mål så var Ellen White onside. De har pratat med oss om reglerna säkert 350 000 gånger de senaste tre veckorna. Jag tycker att domaren hade rätt i allting i dag.

– Om någonting så borde Kamerun vara glada över att de inte fick en straff mot sig och en utvisning i slutet. Deras beteende i dag skadar bilden av damfotboll.

Ajara Nchout i tårar efter bortdömda målet

Målskytten Steph Houghton skrattade mest åt den märkliga matchen.

– Det var en galen match, men nu står vi här i kvartsfinal. Det kanske inte var den vackraste matchen för det var många spelavbrott men nu har vi i alla fall fyra raka segrar och ställs mot Norge.

Houghton får också frågan vad hon tänkte när Kamerun strejkade efter Englands 2–0-mål.

– Jag fattade inte vad som hände. De såg väl målet på storbildsskärmen och var inte glada direkt, men vi höll oss väldigt lugna och deltog inte i det där. Det är jag stolt över, säger Houghton.

Englands förbundskapten Phil Neville. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer