Erik Niva känner en stor oro över storklubbarnas planer på en ny superliga. Foto: SVT/Bildbyrån

Erik Niva om nya förslaget: ”En djup personlig sorg”

Uppdaterad
Publicerad

Tolv europeiska storklubbar vill bryta sig ut för att skapa en fotbollens superliga.

Kritiken har varit massiv redan från början – inte minst från fotbollsjournalisten Erik Niva.

– Det innebär att något som varit så oerhört viktigt för mig och miljoner andra tas ifrån oss, utan att det finns någon möjlighet att göra något åt saken, säger Niva i SVT:s ”Morgonstudion”.

Tolv europeiska storklubbar har lanserat sina planer på en stängd superliga.

Fotbollsjournalisten Erik Niva har sedan beskedet kom uttryckt sin sorg i sociala medier, och när han i morse gästade ”Morgonstudion” konstaterade han att den europeiska toppfotbollen har ett fundamentalt problem.

– Det är en djup personlig sorg. De som berörs allra mest, de som engagerar sig allra mest, de har inte någon möjlighet att göra sig hörda, att påverka situationen eller säga sitt innan faktum redan är ställt, säger han.

”Kommer inte ha något engagemang kvar”

Storklubbarna styrs av bland annat stater och shejker. Niva menar att det här inte är starten av den kommersiella manipulationen av fotbollen, men att det definitivt är klivet över till en fotboll som drivs av pengar och inte prestationer.

– Ibland vinner man, och ibland förlorar man. Ibland går det bra, och ibland går det mindre bra. Det finns en osäkerhet, ibland skiner solen och ibland regnar det. De här klubbarna vill att solen alltid ska garanteras över dem, säger Niva. 

Niva menar även att superligan är ett brott mot allt som fotbollen har stått för i mer än hundra år.

– Jag personligen kommer inte ha något engagemang kvar för den fotbollen som bryter sig loss och bara baseras på ekonomisk styrka.

SE MER: Förbundsbasen om superligan: ”Det är en krigsförklaring”

Fakta: Superligans planer

Den planerade superligan – Super League – ska enligt klubbarna under premiärsäsongen ha 20 deltagande lag.

Tolv av dessa – Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham – är direktkvalificerade. Det ska även ytterligare tre klubbar vara, dessa kommer även att få status som medgrundare av superligan.

Övriga detaljer om den tänkta turneringen bygger på samarbete med de nationella förbunden, vilka redan fördömt planerna. Men om superligan får som de vill kan formatet se ut så här:

Övriga fem deltagande lag ska kvala in i ligan, enligt pressmeddelandet ”baserat på föregående säsongs resultat”.

Matcherna ska spelas mitt i veckan, så att klubbarna kan spela i inhemska ligor på helgerna.

Superligan ska spelas från augusti till maj. De 20 lagen delas in i två grupper om tio lag. De tre främsta i varje grupp går till kvartsfinal. Lag fyra och fem i grupperna gör upp om de sista slutspelsplatserna.

Slutspelet ska sedan se ut som dagens Champions League, med dubbelmöten fram till en final i maj månad.

Superligan ska spelas ”så snart som möjligt”.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.