Jonas Eriksson. Foto: BIldbyrån

Jonas Eriksson: ”Fifa borde väntat med VAR”

Uppdaterad
Publicerad

Domarprofilen och numera SVT-experten Jonas Eriksson är orolig över videogranskningen, VAR, på VM. Han menar att systemet än så länge är så oprövat att man borde ha väntat med att införa det på ett VM.

– Man hade behövt vänta längre. Man har inte byggt upp erfarenheten än, säger Eriksson till SVT Sport.

Under fotbolls-VM i Ryssland ska domarna använda sig av VAR, videogranskning, för första gången i ett internationellt seniormästerskap.

Det har redan använts i flera ligor i Europa under senaste året och i bland annat U20-VM och i U21-kvalspel.

På VM ska systemet användas för att granska mål, röda kort, straffar och fel identitet. Bara de situationerna. Och systemet har fått positiva effekter där det använts, t.ex i Italien, menar Jonas Eriksson.

– När du vet att du har en kamera på dig gör du inget dumt. Filmningarna har minskat signifikant och det grova våldet, de brutala tacklingarna har minskat. Om du vet om att du blir ertappad så tar du inte den risken.

Felen blir kvar och förstoras

Eriksson menar att pressen på videodomartrion i varje match blir enorm och målar upp en bild av hur situationen kan bli för en videodomare på VM.

– Hela världen väntar på mig nu. Nu sitter 300 miljoner tittare och 60 000 på läktarna och väntar på mig och jag har inte en j-a aning om det är straff eller inte.

Trots de uppenbara fördelarna med systemet skapar användandet av tekniken en hel del oro för att det ändå ska bli fel. Fel som blir än mer uppmärksammade och ifrågasatta än vanliga fel som aldrig kan undvikas att domare gör.

– Det kommer minska antalet fel som görs men inte eliminera dem och de fel som görs trots videogranskning lär skapa ännu större rubriker, säger Eriksson som menar att största anledningen till oro är att systemet än så länge är för nytt.

Videodomarna för oerfarna

– De videodomare som har gjort det här minst har gjort kanske 20-25 matcher. Tänk att släppa in en fotbollsspelare på planen i ett VM som har spelat 20-25 gånger. Domarna på planen som dömer har dömt som jag, i 20-30 års tid. Tusentals matcher, säger Eriksson, som menar att erfarenhet betyder allt.

– Videodomarna har bara gjort ett begränsat antal matcher, de som har gjort mest har kanske gjort 50 matcher. De som har gjort minst har gjort 20 matcher kanske, och det gör ju att man ifrågasätter erfarenheten. Allt bygger ju på erfarenhet.

Eriksson menar att VAR införs på VM för tidigt. Det hade kunnat vänta till nästa VM.

– Systemet har inte tillräcklig erfarenhet, det har det i Italien men det här är inte italienska ligan, det här är världsmästerskapen. Här är domare från hela världen.

– Man hade behövt vänta längre. Titta på England som tackade nej till att använda det nästa år, de tycker inte att systemet är tillräckligt testat. Jag tycker det säger en hel del. Man skulle ha väntat. Man har inte byggt upp erfarenheten än.

– Men om det inte snackas om domarna det här VM:et då är jag den första att lyfta på hatten och säga ”Gud va bra”. Men vi är inte där ännu.

Språket kan bli ett problem

Språket kan bli ett problem också menar Eriksson. Kommunikationen i videorummet är väldigt viktig och de minsta språkförbistringarna kan orsaka felbeslut.

– Bara för att alla är från AFC, Asien, så betyder det inte att det funkar. Det kan vara både en korean och en japan och de kan för oss tyckas vara lika men språket är som dag och natt och deras kommunikation är inte alls enkel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.