Foto: SVT/Bildbyrån

Erlingmark: ”Tog för mycket ansvar förra året”

Uppdaterad
Publicerad

Han har gått från lagkapten och bärande spelare till att nu stå i skymundan i ett stjärnspäckat IFK Göteborg.

Men det har August Erlingmark inga problem med.

– Jag tog för mycket ansvar för laget och klubben förra året, säger 22-åringen.

Det blev en tuff fjolårssäsong för August Erlingmark i IFK Göteborg. Han slogs in i det sista för att klubben i hans hjärta skulle klara nytt kontrakt och fick dessutom uppleva ett tränarbyte när Poya Asbaghi fick sparken och Roland Nilsson kom in.

– Även om man försöker låta bli att läsa tidningar och bli påverkad så påverkar det förr eller senare. Det är polare som pratar med en eller så möter man någon i mataffären, säger 22-åringen.

– Jag tog nog lite för mycket ansvar för klubben och laget än jag borde, jag tappade nästan bort mig själv i det. Det var inte dåligt, men jag har analyserat det i efterhand och det påverkade mig nog. Samtidigt var det ju en boost och en pojkdröm som gick i uppfyllelse.

Flera tunga värvningar

Inför den här säsongen har Blåvitt radat upp tunga värvningar. Slovakiske världsstjärnan Marek Hamsik, isländske landslagsforwarden Kolbeinn Sigthorsson och allsvenske profilen Simon Thern har gjort att Erlingmark inte måste ta lika mycket ansvar.

– Jag är ingen som kräver nåt rampljus. Det är skönt att komma i skymundan och slå därifrån. Det är högt tryck i Blåvitt och kan bli tungt när det går dåligt, så det är bra att ha äldre gubbar som backar upp.

Värvningarna kan göra att Erlingmark får mindre speltid i år, men ändå är han odelat positiv.

– Det är skönt att ha folk att prata med också. De äldre delar med sig av erfarenheter som är nyttigt. Att bara se Marek (Hamsik) och hur han förbereder sig... Det är bara ett stort plus.

Berg och Wendt ansluter i sommar

I sommar kommer även Markus Berg och Oscar Wendt tillbaka till IFK Göteborg.

– Vi har inte typerna som viker ner sig och tycker det är jobbigt med ansvar. Det är spelande supportrar på planen och det är en styrka vi har.

Fotbollsstudion

Missa in Fotbollsstudion – magasinet som sammanfattar, ger alla höjdpunkter och experternas skarpa analyser kring allsvenskan.

Programmet leds av André Pops och i studion medverkar experterna Therese Strömberg och Daniel Nannskog.

När: Måndagar 21.30 i Play eller 22.30 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.