Linda Sällström i Paris FC Foto: Bildbyrån

Finlands landslagsdamer får lika ersättning som herrarna

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier skriver flera finska damlandslagsspelare att de tecknat ett nytt kontrakt med Finlands Bollförbund, som är identiskt med herrspelarnas.
– En fin dag. Jag känner mig stolt över att vara finländsk fotbollsspelare, skriver Paris-proffset Linda Sällström.

I Sverige är debatten kring ersättning till damerna fortfarande infekterad. Så pass infekterad att det Svenska fotbollförbundet blivit anmälda till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

I Danmark har krisen för damlandslaget varit djup, med bland annat spelarstrejk och oförmåga att samla spelare till landslaget på grund av bristande ekonomi.

Men i ett annat nordiskt land har den här historien nu fått ett positivare resultat. På sociala medier skriver flera finska damlandslagsspelare att de tecknat ett nytt kontrakt med Finlands Bollförbund, som är identiskt med herrspelarnas. Det efter att ha blivit lovade jämställdhet för ett år sedan.

”Bygga upp ett jämlikare samhälle”

– En fin dag. Jag känner mig stolt över att vara finländsk fotbollsspelare. Utöver gemensamma drömmar och mål delar vi nu också ett likadant spelarkontrakt med herrlandslaget, skriver bland andra Paris-proffset Linda Sällström på sociala medier.

Den långa sagan om landslagsersättningar för Finlands herrar och damer har därmed fått ett slut. Bollförbundet bekräftar också nyheten.

– Det är ett sätt för oss att satsa på damfotboll. Vi vill spela en roll i att bygga upp ett jämlikare samhälle, säger Bollförbundets ordförande Ari Lahti i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer