Danmark tappar tre potentiella samlingsdagar. Foto: Bildbyrån

Krisen i Danmark – har inte råd att samla landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Redan i måndags samlades Caroline Seger, Olivia Schough och resten av damerna i det svenska landslaget inför träningsmatcherna mot Tyskland och Österrike.
I Danmark är verkligheten en annan. På grund av bristande ekonomi tappar de tre potentiella samlingsdagar.
– Det är inte särskilt professionellt, säger FC Rosengårds Sanne Troelsgaard till dr.dk.

2017 lämnade de danska fotbollslandslaget walk over i VM-kvalet mot Sverige och således tilldelades blågult segern med 3-0.

Det låg sedan till grund för att danskorna inte lyckade kvalificera sig till VM i Frankrike i sommar.

Anledningen till att matchen mot Sverige ställdes in för snart ett och ett halvt år sedan var att det danska landslaget och DBU, Danmarks fotbollsförbund, låg i konflikt om ett kollektivavtal.

Samlas på torsdag

Nu har ytterligare problem uppstått med för de danska landslagsspelarna.

I måndags kunde Caroline Seger, Olivia Schough och resten av landslaget samlas i Stockholm inför träningsmatcherna mot Tyskland och Österrike. Det var nämligen i måndags som landslagen kunde begära klubbarna att skicka skicka sina spelare på landslagsläger, så kallade Fifa-dagar

Men i Danmark samlas inte spelarna förrän på torsdag, detta trots att laget möter Frankrike på bortaplan den 8 april.

”Inte professionellt”

Orsaken till detta är att DBU inte har nog med pengar för att samlas förrän på torsdag. Förbundskaptenen Lars Söndergaard fick en budget att röra sig med under första halvåret 2019 och valde bland annat att lägga en januari-samling i Cypern.

– Om vi hade träffats innan torsdag på denna samling, skulle vi ha spenderat mer pengar än vi fick använda. Jag tyckte att det var nödvändigt att åka till Cypern, därav fanns det inte pengar att samlas tidigare än på torsdag för denna samling. Det är mitt val, säger förbundskaptenen till dr.dk.

Hemma i Malmö tränar därför den FC Rosengårds anfallare Sanne Troelsgaard på egen hand fram till torsdag.

– Vi vet mycket väl att vi inte är med på sommarens VM, och därför hade det varit bra om vi varit samlade för att bygga nytt. Annars kommer vi bara tappa ännu mer på de bästa lagen. Jag förstår inte valet, för det är inte särskilt professionellt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer