Eskilstuna Uniteds Noor Hoelsbrekken Eckhoff är en av spelarna som berörs. Foto: Bildbyrån

Eskilstuna United överklagar tvångsnedflyttningen

Uppdaterad
Publicerad

I måndags meddelade Svenska fotbollförbundet att Eskilstuna United nekas elitlicens för år 2023 och tvångsdegraderas till elitettan. Klubben utmanar nu beslutet.  

– Överklagan kommer skickas in så fort som möjligt, säger ordförande Lina Bertilsson.

Eskilstuna United skriver på sin hemsida att de efter ett styrelsemöte under onsdagskvällens valde att lämna in en överklagan till elitlicensnämnden.  

– Innan vi vet något annat utgår vi från och planerar för att vi spelar i elitettan kommande säsong, det gäller allt från tränare, spelare, budget och organisation, säger klubbens ordförande Lina Bertilsson.   

När beslutet kom i måndags, uttryckte både spelare och klubbledning besvikelse och chock – då de trodde de pengar som kommit in under hösten skulle räcka. Men bokslutet fotbollens elitlicensnämnd utgår ifrån är 31 augusti och då redovisade Eskilstuna United fortfarande ett negativt kapital. 

Klausul om att avtalen upphör sista december

I måndags meddelade klubben att alla kontrakt med spelare i A-laget har upphört att gälla. Nu förtydligar de vilka förutsättningar som gäller: 

”I A-lagskontrakten finns en klausul som säger att avtalet upphör vid årsskiftet vid en degradering. Styrelsen beslutade att detta gäller även om föreningen nu valt att överklaga beslutet och det teoretiskt skulle kunna bli fortsatt spel i damallsvenskan.”

Även tränare Elena Sadikus kontrakt har sagts upp. Klubben skriver på sin hemsida att få klart med en ny tränare ”står överst på att-göra-listan”.

Mia Jalkerud om tvångsnedflyttningen (5 december):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mia Jalkerud är chockad efter beskedet. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.