”Ett privilegium att få göra VM-krönika”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll får vi återuppleva den härliga VM-sommaren igen, då SVT-teamet Björn Nordling och Anders Carlssons VM-krönika sänds i SVT.

– Vi vill ju förmedla en känsla, en känsla av att det var roligt och gick bra för Sverige, säger Björn Nordling.

Björn Nordling har fått förtroendet, eller som han själv säger privilegiet, att få sätta ihop VM-krönikan en gång tidigare, 2014:

– Men det är skillnad på att göra krönikan om Sverige är med, eller inte. Man kan fråga vem som helst, det är Sverige och Janne Anderssons landslag man minns. Så visst ligger fokus på Sverige, på Janne och Granen, säger Björn lugnt. Det är speciellt att göra en krönika som man vet kommer att leva länge, så är det oftast inte annars i vårt arbete. Jag ser det som ett privilegium.

Herrlandslaget i fotboll

Björn Nordling och redigeraren Anders Carlsson har sovrat, klippt och gjort intervjuer för att få ihop en minnesfylld fotbollstimme. För att få en röd tråd har de gjort ett par längre intervjuer i efterhand med den svenske förbundskaptenen Janne Andersson och lagkaptenen Andreas Granqvist. Annars är det material från Ryssland och lite från förberedelserna i Båstad som används.

– Janne Andersson säger någonstans att vi i Sverige inte är bäst spelare, men när det kommer till organisation och förberedelser kan vi vara bäst i världen. Och den laganda som byggdes upp med tävlingar på stranden i Båstad spelade säkert roll för framgångarna.

Björn Nordling förklarar att tonen i årets VM-krönika kommer att vara ljus och lätt, lycklig. Men att man tar upp problem, som när Jimmy Durmaz fick ta emot rasism efter matchen mot Tyskland.

– Men även det slutade ju bra, säger Björn.

– Det finns ett enormt material att använda, så det är ett svårt arbete att välja bort. Och det är ofta den kritiken man brukar få, varför man valt bort vissa saker. Men det är ofrånkomligt. Även om Mbappé och Modric och de andra gjorde fantastiska insatser valde vi att fokusera på Janne Anderssons landslag, och den heta och glada VM-sommaren. Det finns vissa likheter med VM-94, även om framgångarna och det svenska spelet inte kom upp i samma höjd den här gången.

På frågan om han upptäckt något nytt under genomgången av allt material, svarar han:

– Nej, egentligen inte. Men man inser att man glömt en del saker, som liksom försvann. Det där målet, en räddning, allt snack om VAR.

– Jag kan utlova en sevärd timme. Jag ser fram emot den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet