Foto: Bildbyrån

Konstgräsplanerna granskas av EU

Uppdaterad
Publicerad

Att EU vill förbjuda konstgräsplaner som innehåller vulkaniserat gummi stämmer inte, enligt myndigheten. Däremot arbetar man för att komma tillrätta med problematiken – och ett förbud i framtiden är inte helt uteslutet.

På senare år har konstgräsplaner fått en allt större spridning inom svensk fotboll, såväl på ungdoms- som elitnivå. Bara i herrallsvenskan är det i år tio lag av totalt 16 som spelar på artificiellt material i stället för vanligt gräs. Detta kan det dock bli ändring på i framtiden.

Tidningen Welt am Sonntag skrev på måndagen att EU från och med 2022 vill förbjuda konstgräsplaner som innehåller vulkaniserat gummi. Men EU har dementerat uppgifterna och menar att de inte kommer att införa ett förbud.

– Vi ser att vissa medier påstår att EU vill förbjuda konstgräsplaner. Det är inte sant, kommissionen förbereder inget sådant förslag. Däremot arbetar vi hela tiden med att utveckla skyddet av miljön och människors hälsa från vissa mikroplaster och för att främja hållbara alternativ, säger kommissionens talesperson Natasha Bertaud till SVT sport.

”Behöver bytas ut”

Arbetet med hur man ska komma tillrätta med problematiken kring konstgräsplaner fortsätter dock. Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA har i uppdrag att ta fram en rapport med konkreta förslag på hur mikroplastpartiklar kan begränsas, och kanske kan det i framtiden trots allt bli ett förbud. Kommissionen ska våren 2020 förbereda ett utkast på restriktioner.

”Restriktionerna kan medföra ett förbud eller andra åtgärder för att minimera utsläppen, samt övergångsbestämmelser för att de berörda aktörerna ska kunna anpassa sig”, skriver EU-kommissionen i Sverige i ett mejl.

Konstgräsplaner fyllda med gummigranulat, vars syfte är att gynna planernas spelegenskaper, finns runt om i hela Sverige och ett förbud kan drabba elitfotbollen.

– Det finns absolut på de allsvenska arenorna och behöver bytas ut om beslutet går igenom, säger Andreas Jakobsson, som är Business Unit manager på Unisport (som har installerat majoriteten av de konstgräsplaner som används i allsvenskan), till Aftonbladet.

Tittar på alternativ

Cristel Brorsson, som sitter i Svenska fotbollförbundets anläggningskommitté, säger till Aftonbladet att ambitionen i framtiden är att använda sig av alternativt ifyllningsmaterial till vulkaniserat gummi, som inte kan brytas ned naturligt när det sprids ut i miljön och lämnar planerna.

Hon menar att det kommer innebära konsekvenser för de kommunalägda konstgräsplanerna, både ekonomiskt och för fotbollsspelande barn och ungdomar, om det skulle bli ett förbud i framtiden.

– I dag har vi konstgräsplaner som är öppna från klockan 08.00 på morgonen till klockan 22.00 på kvällen. Plockar man bort alla de planerna vet jag inte var vi ska hitta plats för alla barn och ungdomar som spelar fotboll. I södra Sverige kanske det går, men i norr är det helt omöjligt. Det går inte.

Arbetet pågår

På flera håll i landet har pågår arbetet med att hitta annat material. Miljöpartiet har gått steget längre och har i flera kommuner föreslagit att konstgräsplaner ska förbjudas, och i stället ersättas av hybridgräs.  

Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholm, ser dock att konstgräsplanerna kommer att vara kvar ett tag till. 

– Innan vi har bättre alternativ tror jag att konstgräsplanerna där man spelar fotboll kommer finnas kvar, men det behövs åtgärder för att förhindra att plasten hamnar i naturen eller i vårt vatten, säger hon.  

– Vi tycker att man ska hitta andra material som kanske är biologiskt nedbrukbara, vi har tittat på korkmaterial, som inte fungerat jättebra. I Uppsala har man jobbat med kokosfiber. Det är viktigt att man fortsätter det arbetet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.