Vi har fått några klassiska stunder i Europaspelet med de svenska lagen genom åren.

Klassiska svenska ögonblick i Europaspelet – minns du alla?

Publicerad

AIK, Malmö, Norrköping och Häcken är Sveriges lag i Europa i år. Kanske får vi nya klassiska ögonblick i Europaspelet – här har vi listat några av de mest minnesvärda stunderna för svensklagen genom åren.

Degerfors skakar Parma

10 483 åskådare på Stora Valla fick 1993 se Henrik Bergger skruva in en hörna direkt i mål mot Parma, som var en riktigt storlag på den här tiden. Stjärnlaget var nära ett dunderfiasko mot brukslaget, men två sena mål av Faustino Asprilla vände på matchen.

Degerfors skakar Parma

”This is the fucking Champions League!”

Alain Sars är ett namn som fortfarande får AIK-are att koka. Fransmannen lät Barcelona slå en hörna i slutet av matchen mot AIK på Råsunda 1999, och innan avbytarna hann komma in ordentligt. 1-1 kom på hörnan, och på övertid även ett 2-1-mål från Barcelona. Domarinsatsen fick AIK-fansen att koka, och även Stuart Baxter var rasande och visades upp på läktaren.

”This is the fucking Champions League!” sa Baxter i intervjun efteråt, och tyckte inte Sars höll klassen.

Stenmans dubbla långfinger

Djurgården mot Partizan Belgrad 2003 var en riktigt irriterad match, och än mer irriterat blev det inte hos bortafansens sektion när Fredrik Stenman pekade finger mot fansen. Trots en bra insats fick Djurgården nöja sig med 2-2 på Råsunda, och åkte ut eftersom Partizan hade fler gjorda bortamål (1-1 i första mötet).

Stenmans dubbelfinger mot Partizan. Foto: Kanal 5

Göteborg vinner Europacupen

1982 var en galen säsong för IFK Göteborg. 3-0 mot starka Hamburg på bortaplan i finalreturen var ett resultat som gav eko i fotbollseuropa. Otroligt profilstark IFK-upplaga med Glenn Hysén, Glenn Strömberg, Torbjörn Nilsson med flera.

Göteborg krossar Hamburg i Uefacupfinalen 1982

Cashen rullar in för Malmö FF

Segern mot Salzburg 2014 var starten på dagens MFF-dominans inom svensk fotboll. Champions League-gruppspelet gav enorma pengar, och klubben har numera helt andra muskler än resten av de svenska klubbarna.

San Siro-Sven stoppar Inter

Med minuter kvar fick Inter straff mot Helsingborg på San Siro 2000. Den eviga talangen Alvaro Recoba steg fram och skött hårt nära stolpen, men Sven Andersson stod för karriärens viktigaste räddning och tog Helsingborg till gruppspel i Champions League (1-0 till HIF hemma).

Sven Andersson stod för en magisk straffräddning mot Inter 2000.

Östersund slår ut Galatasaray

Östersund charmade Fotbollssverige med sin modiga och offensiva fotboll 2017, och när man slog ut turkiska storlaget Galatasaray var en plats i Europa Leagues gruppspel klart. Graham Potters legendarstatus som tränare grundlades inte minst av segern mot turkarna.

Östersunds lycka efter segern mot Galasaray

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Champions League

Mer i ämnet