AIK kan komma att få mycket Uefa-pengar. Foto: Bildbyrån

Så mycket kan AIK tjäna på sitt Europaspel

Publicerad

Ikväll ställs AIK mot Ararat-Armenia i Champions League-kvalets första omgång. Skulle Solnalaget nå gruppspelet i turneringen så innebär det ett rejält tillskott i kassan.

Europeiska fotbollsförbundet, UEFA, delar varje år ut en stor summa pengar till lag som kvalar in till de olika klubblagsturneringarna som anordnas i Europa. UEFAs största prispengar finns att hämta i Champions League, dit AIK nu kvalar. Vinnaren i Europas mest prestigefulla klubblagsturnering kan få upp till drygt 870 miljoner kronor. 

UEFA delar ut mer än 31 miljarder

I år kommer UEFA totalt att dela ut mer än 31 miljarder kronor till lag i Champions League, Europa League och europeiska supercupen. Alla europeiska lag som är med i kvalspel till de olika turneringarna får ersättning av UEFA, även om man inte tar sig till något gruppspel.

Skulle AIK förlora mot Ararat-Armenia ikväll och sedan misslyckas med Europa League-kvalet blir det ändå runt 8,5 miljoner kronor till Solnaklubben.

Kan bli jackpot för AIK

Om AIK lyckas vända 1-2-underläget från första matchen mot Ararat-Armenia så väntar däremot bättre utdelning, drygt 12,5 miljoner kronor. Det är en lång väg att gå, två till kvalomgångar och ett playoff, men skulle AIK nå hela vägen till ett gruppspel i Champions League så har man runt 160 miljoner att inkassera från UEFA.

Därtill 28 miljoner kronor för en vinst i gruppspelet och runt 9,5 miljoner för ett kryss.

Europa League-kvalet

Det är inte bara AIK som söker lyckan i Europa. För de andra lagen – Malmö, Norrköping och Häcken – är det kval till Europa League som gäller.

Även här finns det pengar att hämta. Både Malmö och Norrköping har skaffat sig ett gott utgångsläge inför det avgörande mötet i kvalomgång ett. Skulle lagen åka ur nästa omgång har man tjänat ihop drygt 5,5 miljoner kronor. Häcken däremot, som i och med sin vinst i Svenska cupen, kliver in i omgång två får 2,7 miljoner om de åker ut mot nederländska ligafyran AZ Alkmaar. Ett gruppspel i Europa League resulterar i runt 30 miljoner för de svenska klubbarna.

AIKs möte med Ararat-Armenia spelas ikväll 19:00 på Friends Arena.

Mer info om de svenska lagens Europaspel finns på uefaranken.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer