Patrice Evra, som spelat i en rad storklubbar som Mancester United, Juventus, Marseille och West Ham, avslutade karriären 2019. Foto: Bildbyrån

Evra: ”Blev sexuellt utnyttjad som barn”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare Manchester United-stjärnan Patrice Evra utsattes för sexuella övergrepp som barn.

Det berättar fransmannen i en intervju med The Times.

– Jag kände mig som en fegis för jag vågade inte prata om det, säger Evra till tidningen.

40-åringen som har en lång och framgångsrik fotbollskarriär bakom sig i bland annat Manchester United och Juventus, berättar i intervjun att en lärare utsatte honom för övergrepp när han var 13 år gammal.

Evra har länge valt att hemlighålla det han gått igenom, även för sin mor. Men i och med det kommande släppet av fransmannens självbiografi – där övergreppet beskrivs – beslutade han sig att berätta för henne.

– Hon blev förkrossad så klart och det var en stor chock för henne. Hon sade ”Du behöver inte ha det i din bok. Det är privat Patrice”, men då sade jag ”mamma, det handlar inte om mig utan om andra barn” och hon förstod.

Har känt mycket skam

Evra har ännu inte beslutat sig för om han ska anmäla förövaren, men hans mamma uppmanar honom till det.

– Det första min mamma sade var ”om du inte anmäler honom gör jag det, jag kommer döda honom”. Det är mycket ilska. Men jag har begravt det här så långt ner att jag tänker inte på det.

Fransmannen har känt mycket skam kring det han utsattes för och hoppas att hans historia ska kunna hjälpa andra i liknande situationer.

– Jag vill inte att någon ska skämmas eller känna att de inte vågar berätta. Det handlar inte om att vara modig, det handlar om att berätta när man är redo. Jag vill hjälpa barn att inte klandra sig själva eller skämmas. Nu berättar jag inte för min egen skull, utan för andras.

Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, ring polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.

Misstänker du att ett barn far illa kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten.

Behöver du som vuxen eller barn stöd eller information om grooming eller sexualbrott finns det bland annat hos Rädda Barnen. I deras handbok #nätsmart hittar du tips och råd om hur du kan prata med barn om sexuella övergrepp på nätet.

Om du har utsatts för brott, berätta detta för en vuxen i din närhet. Annars kan du vända dig till någon av dessa organisationer för stöd och hjälp:

Du kan alltid vara anonym om du inte vill berätta vem du är.

Fler ställen du kan vända dig till:

Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn (ATSUB)

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP)

Brottsofferjouren

Ungarelationer.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.