Graham Potter i Östersund. Foto: Bildbyrån

Experten: ”En fjäder i hatten för allsvenskan”

Uppdaterad
Publicerad

Graham Potter har gjort resan från division 1 till Premier League på nio år. En fjäder i hatten för svensk fotboll menar SVT Sports expert Daniel Nannskog.

– Förhoppningsvis så kan fler blickar riktas mot tränare i allsvenskan, säger han.

Graham Potters verk i Östersunds FK från division 1 till allsvenskan och Europa League gav honom förra sommaren ett jobb i Championship med Swansea. Under en säsong där Swansea – som året innan rasade ur Premier League – hade rensat truppen ordentligt, grejade det en tiondeplats i den engelska andraligan.

Ett resultat som trots allt fick Brighton att köpa loss 44-åringen från klubben. I dag skrev han på ett fyraårskontrakt med Premier League-klubben.

En svensk i truppen

SVT Sports expert Daniel Nannskog är imponerad av engelsmannens resa.

– Det är förstås väldigt stort. Jag tror också det kan vara en fjäder i hatten och förhoppningsvis så kan fler blickar riktas mot tränare i allsvenskan. Det känns som att en väldigt stor del till att Potter får det här jobbet är de fina resultatet han gjorde med Östersund, säger Nannskog.

Viktor Gyökeres Foto: Bildbyrån

Tror du Potter kommer värva in någon svensk/allsvensk spelare?

– Det hade varit lättare att göra det i Championship, med Swansea. Vi har inte så många som håller på Premier League-nivån.

Anfallaren Viktor Gyökeres finns redan i klubben. Kan det vara en fördel för honom att få Potter som tränare?

– Det tror jag faktiskt inte. Jag tror inte det påverkar någonting. Kollar man på Kristoffer Nordfelt, Martin Olsson och Joel Asoro i Swansea så fick ju inte de några fördelar direkt, så det tror jag inte. Men är Viktor bara tillräckligt bra kommer han få chansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.