Markus Johannesson. Foto: SVT Sport

Experten: ”Östersund behöver klargöra en del”

Uppdaterad
Publicerad
Daniel Kindberg står åtalad för grovt skatteföringsbrott och i dag avgick han som ordförande i Östersunds FK.
SVT:s expert Markus Johannesson tycker beslutet är helt korrekt och att klubben nu måste klargöra en del.
– Jag tror Östersund har skaffat sig en sådan stor plattform att stå på att de kan gå vidare, säger han.

I måndags kom beskedet att Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg åtalas för grovt skatteföringsbrott på fyra punkter: grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall och grovt bokföringsbrott.

I dag avgick han som ordförande i klubben.

– Det är absolut inte förvånad över att han avgår. Östersund har nu kommit dit då de måste frigöra sig från Kindberg så att det börjar bli rubriker kring sporten igen, säger SVT:s fotbollsexpert Markus Johannesson och fortsätter.

– Jag tror Östersund har skaffat sig en sådan stor plattform att stå på att de kan gå vidare och leva utan Daniel Kindberg. Men sedan finns det en del frågetecken kring de ekonomiska delarna. Vad har gått till Östersund av det här? Här tycker jag att ÖFK behöver klargöra en del. Som jag har förstått det har svenska fotbollsförbundet inlett en egen utredning och den här biten tycker jag är viktigare än om man bara kollar sportsligt, för där tror jag Östersund klarar sig utan Kindberg.

Hur ser du på att det väcktes åtal mot Kindberg?

– Spontant så är det en gedigen förundersökning, de begärde till och med extratid. Så det är inte helt förvånande att de blev åtal av det. Det är bra att vi nu får klarhet i vad som hänt.

Rent hypotetiskt, kan Östersund spela kvar i allsvenskan i fall det visar sig att Östersund dragit fördelar ekonomiskt genom Daniel Kindberg?

– Det får svenska fotbollsförbundets egna undersökning och rättegången i så fall klargöra. Vi måste ha fakta på bordet och rättvisan måste ha sin gång. Jag är livrädd för att döma klubbar och människor innan något är klart. Jag är ett fan av fakta, det är jätteviktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer