Foto: SVT

Experterna sågar självmålsregeln: ”Galen”

Uppdaterad
Publicerad

Slovakien tog ledningen mot Polen med 1-0 i St Petersburg. Róbert Mak gjorde ett fint förarbete men fick inte tillgodoräkna sig målet som räknades som ett självmål av den polske målvakten Wojciech Szczesny.

– Det är en galen regel, säger den förre Fifadomaren Jonas Eriksson.

Róbert Mak tog sig fram på vänsterkanten och lurade bort två polska försvarare och rusade mot målet och avlossade ett skott i den närmsta stolpen, bollen gick sedan ut och vallades i mål via målvakten Wojciech Szczesnys axelparti för 1-0. Det räknades som ett självmål.

Mak tog det med ro:

Fotbolls-EM

– Jag bryr mig inte. Jag måste nog titta på det igen tror jag, säger Mak till SVT Sport.

Den regeln sågades i SVT:s EM-studio.

– Eftersom bollen inte är på väg in i mål blir det ett självmål. Det känns horribelt, det är en galen regel. Om jag varit domare hade jag gärna satt dit en riktig målskytt. Att det här ska vara ett självmål är ett skämt, säger domarexperten Jonas Eriksson. 

– Det betyder ju en del att han inte får målet trots att han gjort det, säger programledaren André Pops.

”Stelbent och främjar inte positiv fotboll”

– Ja, absolut men vad ska man göra? Regler måste ju följas, säger gästexperten Ola Toivonen, långtidsskadad och rehabar med Malmö FF säsongen ut.

– Det är stelbent och absolut inte främjande för den positiva fotbollen, vi vill ju ha målskyttar och när man agerat på det här sättet ska man få det i protokollet, flikar Jonas Eriksson in.

Daniel Nannskog ser fler fördelar med att ändra regeln.

– Då skulle man slippa ha syndabockar och hänga ut dem på det viset. Ge hellre målet till en hjälte. Nu blir det Szczesny som får den här dåliga stämpeln på sig, säger experten Daniel Nannskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet