Markus Johanesson tror att Nederländerna kan bli ett tufft motstånd för Sverige. Foto: TT

Expertens oro: ”Är Sverige redo för det?”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll spelar Sverige EM-premiär mot Nederländerna.

Inför matchen höjer SVT Sports expert Markus Johannesson ett varningens finger.

– Min uppfattning är att den allmänna bilden är att Sverige ska gå igenom gruppen utan problem, men jag tror inte att folk förstår kvalitén i Nederländerna, säger han.

I onsdags drog EM igång och nu är det dags för Sverige att göra entré i turneringen. I premiären ställs man mot den regerande mästaren Nederländerna.

SVT Sports expert Markus Johannesson menar att det blir en tuff match.

– Min uppfattning är att den allmänna bilden är att Sverige ska gå igenom gruppen utan problem. Jag kan gilla det, men det är ett riktigt bra fotbollslag som Sverige möter. Vi vet det sedan EM 2017 (då EM-mästare) och VM 2019 (silvermedaljör) senast.

– Det kommer att krävas intensitet och väldigt mycket fysik för att vinna mästerskapet. Tittar vi på Tysklands insats mot Danmark i går så är det ett rejält tempo och många maxlöpningar. Kommer Sverige att klara av att stå upp där mot sådana här nationer? Blågult har inte mött den härtypen av motstånd inför mästerskapet, och det har de andra toppnationerna gjort för att få upp tempot. Är Sverige redo? Det kanske de är, vi får se.

”Svår att hålla reda på”

Han lyfter två spelare i Nederländerna.

– Självklart anfallaren Vivianne Miedema som är en nyckelspelare i offensiven. Hon är svår att hålla reda på,framför allt i offensivt straffområde. Hon är skicklig och stor och stark. En annan är Lieke Martens. Det återstår att se med henne då hon inte spelat så mycket i klubblaget (då i Barcelona) den gångna säsongen och hon har helt ärligt inte sett jättebra ut. Men det är en spelare som verkligen kan blixtra till under EM.

Hur det går?

– Sverige har oerhört mycket spets bakåt och ett bra grundspel. Defensivt kommer det att hålla bra. Jag tror att det blir kryss.

KLIPP: Nederländernas målvakt gläds åt svenska avbräcket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.