Diego Maradona dog 25 november 2020. Foto: Bildbyrån

Experter: Maradona fick undermålig vård

Uppdaterad
Publicerad

Diego Maradona fick undermålig vård, och lämnades ensam till sitt öde i minst tolv timmar innan han dog.

Det konstaterar en medicinsk expertpanel i utredningen av den argentinske fotbollslegendarens död i höstas.

I ett 70-sidigt dokument redogör panelen, 20 experter sammankallade av den argentinska åklagarmyndigheten, vilka misstag som begicks i samband med Maradonas död den 25 november.

Bland annat slår de fast att den då 60-årige argentinaren ”började dö” minst tolv timmar innan han hittades avliden i sin säng, rapporterar AFP. Maradona bodde då i ett hus i utkanten av Argentinas huvudstad Buenos Aires, där han fick vård i hemmet.

– Det är uppenbart att det panelen säger är att saker inte sköttes på rätt sätt, säger Sebastian Sanchi, tidigare talesperson för Maradona, till AFP.

Läkaren utreds

Diego Maradona genomgick en hjärnoperation till följd av en blodpropp bara två veckor innan han dog och hade sedan tidigare en lång historia av missbruksproblem. Efter hans död har argentinska myndigheter inlett en utredning för att undersöka om fotbollsikonen fick korrekt behandling efter operationen.

Sju personer i läkarteamet runt Maradona, bland annat den läkare som behandlade honom under hans sista tid i livet, utreds för brott. Två av Maradonas döttrar har anklagat läkaren för att bära ansvaret för att deras pappa fick allt sämre hälsa innan han dog.

Lämnades ”till ödet”

Den medicinska expertpanelen konstaterar i sin rapport att Diego Maradona hade haft större chanser att överleva om han hade fått adekvat behandling på en lämplig vårdinrättning. De skriver också att Maradonas mentala skick var sådant att han inte var i stånd att själv bestämma var han skulle vårdas.

Läkarteamet lämnade Maradonas chanser att överleva ”till ödet”, skriver panelen.

ARKIV: Maradonas dödsorsak utreds (10 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.