Foto: Bildbyrån

Fängelsedom för rasism efter EM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man har dömts till sex veckors fängelse för att ha riktat rasism mot den engelska spelaren Marcus Rashford efter EM-finalen i somras. Rashford var en av tre engelska spelare som missade sin straff i finalförlusten.

Efter att England förlorade EM-finalen mot Italien på straffar i somras fick Marcus Rashford, Bukayo Saka och Jadon Sancho motta hat och rasism på nätet.

Nu har en av de som skrev en rasistisk tweet riktad mot Rashford dömts till sex veckor fängelse. Efter att tweeten anmäldes bytte mannen namn på Twitter i syfte att inte bli upptäckt och i det första polisförhöret nekade han även till att han hade skrivit den.

Fotbolls-EM

Senare erkände han brottet och nu har han alltså dömts till fängelse.

Han riktade in sig på en fotbollsspelare baserat på hudfärgen och hans agerande var helt klart ett rasistiskt hatbrott, säger åklagaren Mike Johnson och fortsätter:

De som riktar rasism mot fotbollsspelare förstör sporten för alla. Jag hoppas att det här visar att vi inte kommer att tolerera rasism och att de som bryter mot lagen kommer att bestraffas.

Douglas Mackay, ledande åklagare inom idrottsfrågor vid kronåklagarmyndigheten, berättar att antalet hatbrott kopplat till sport har ökat de senaste åren.

Den senaste rapporten visar en klar ökning i fotbollsrelaterad kriminalitet, i jämförelse med innan pandemin, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet