Englands Jadon Sancho. Foto: TT

Hårda brittiska tag mot fotbollsrasism

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens hat- och hotkampanjer riktade mot svarta spelare i Englands EM-lag i fotboll kan rasismstraffen i Storbritannien skärpas.

Personer som döms för rasism i sociala medier, mot fotbollsspelare, ska kunna bli avstängda från att gå på matcher i upp till tio år, uppger inrikesminister Priti Patel.

– I somras såg vi det vackra spelet fördärvas av otrevlig rasism från nättroll som bakom sina tangentbord skymfade våra fotbollsspelare.

– De måste straffas. Den lagändring jag nu lägger fram ser till att de stängs av från att gå på fotbollsmatcher, säger hon enligt brittiska medier.

De engelska landslagsspelarna Bukayo Saka, Jadon Sancho och Marcus Rashford fick utstå både hot och hat efter sina respektive straffmissar i EM-finalen i somras som ledde till italiensk seger. Och under hösten blev landslagskompisarna Raheem Sterling och Jude Bellingham utsatta för rasism under VM-kvalmatchen borta mot Ungern i september.

ARKIV: Hat- och hot mot engelska spelare efter EM-finalen (12 juli)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.