VM-supportrar från alla deltagande länder får gratis resa till Qatar. Här danska supportrar. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fans från alla VM-länder får gratis resa

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara nederländska supportrar som får betalt för att åka till fotbolls-VM i Qatar.

VM-arrangören erbjuder 30–50 fans från alla 32 deltagande länder, totalt runt 1 600 personer, att komma till VM för att skriva positivt om arrangemanget i sociala medier.

Dessutom ska supportrar från alla deltagande länder ställa upp under invigningen för att då säga en hejaramsa eller sjunga en sång, kopplad till hemlandet, som arrangören valt ut.

”Vi väljer en ramsa eller sång från ert land som ni känner till”, skriver organisationen till supportrarna, enligt ett dokument som nyhetsbyrån AP tagit del av.

Supporterledarna har inte ombetts att vara en språkrör för Qatar ”men det skulle förstås inte vara lämpligt för er att nedvärdera” VM-värdlandet, skriver arrangören.

Samma upplägg erbjöds även 2018, då Ryssland arrangerade fotbolls-VM.

KLIPP: Så fick Qatar fotbolls-VM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det gick till när Qatar tilldelades fotbolls-VM. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.