Megan Rapinoe. Foto: TT Nyhetsbyrån/Rörligt SVT

Favoriten Rapinoe vann Ballon d'Or

Uppdaterad
Publicerad

Megan Rapinoe tilldelades som väntat guldbollen Ballon d'Or i Paris. Huvudpersonen själv var inte på plats på den glittriga galan utan fanns med via bildskärmar.

– Jag kan inte tro att jag fick priset med tanke på alla bra spelare som var nominerade. Det är så synd att jag inte kan vara på plats, det hade varit helt galet, säger hon i en inspelad video från USA.

Som lagkapten guidade Rapinoe i somras sitt USA till nationens andra raka VM-guld och vann med sina sex mål turneringens skytteliga. Hon tilldelades guldbollen som turneringens bästa spelare och utsågs till årets spelare av Internationella fotbollsförbundet, Fifa.

Men 34-åringen har även fått mycket uppmärksamhet för sitt engagemang vid sidan av planen. Hon beskriver sig själv som en vandrande protest på grund av sitt starka rättspatos och har under året bråkat med USA:s president Donald Trump, lyft hbtq-frågor och kämpat för jämställda löner.

– Rapinoe är en kvinna jag beundrar. Hon har sin vision och vill få ut sitt budskap, det borde vi alla inspireras av, sade Ada Hegerberg, som var första kvinna att få priset förra året, nyligen till brittiska Daily Mail.

Englands Lucy Bronze blev tvåa och USA:s Alex Morgan trea.

ARKIV: Rapinoes tal under Fifa-galan (23 september 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.