Therese Sjögran om herrlagens damsatsningar Foto: Bildbyrån/SVT

FC Rosengård: ”Klart det blir ett hot”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF har börjat satsa på damer – något flera andra storklubbar också gjort.

För FC Rosengård innebär det en ny klubb att konkurrera med.

– Det kommer göra att vi måste steppa upp, säger sportchef Therese Sjögran till SVT Sport.

FC Rosengård är i dag en av Sveriges bästa klubbar på damsidan och den främsta damklubben i Malmö. Men det kan komma att ändras. I år startade Malmö FF damlag, som spelar i division fyra, som så snabbt som möjligt ska ta sig till toppen.

– Jag tycker det är bra att Malmö satsar, att de också får dam och flickfotboll i sin förening. Det är klart att det blir ett hot men det kommer också göra att vi måste steppa upp och ta den fajten, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran till SVT Sport.

”Hoppas bara de gör det på rätt sätt”

Det är inte bara Malmö FF av de klassiska storklubbarna på herrsidan som startat damlag nyligen.

Bara i år har även IFK Göteborg, Falkenberg och Elfsborg startat. Varberg 2019, IFK Norrköping tog in Norrköping dam i sin förening 2018 och samma år beslutade Häcken att göra en satsning mot eliten med sitt damlag.

– För mig är det bara häftigt och jag hoppas bara att de gör det på rätt sätt. Jag tror att vi måste börja satsa på damfotbollen för att hänga med i Europa. Det blir intressant att se var Sverige hamnar i näringskedjan för som det är nu kan vi inte konkurrera med lönerna och då måste vi titta på vår ungdomsverksamhet, hur gör vi den bättre?, säger Sjögran.

”Tror vi kommer hitta vår plats”

Dagens damallsvenska består till stor del av klubbar med främst en damverksamhet. Men Sjögran tror inte att klubbarna kommer dö ut när lag som till exempel Malmö börjar avancera i seriesystemet.

– Det är klart att Malmö med sina resurser kommer att sticka iväg men jag tror ändå att vi kommer hitta vår plats och vi vet var vi är just nu så vi får se vad det blir, säger hon.

KLIPP: Därför startar storklubbar damlag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.