Foto: Bildbyrån

Ordföranden: ”Står inte bakom Blatter”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Sveriges två främsta kandidater dragit sig ur står nu kampen om presidentskapet mellan prins Ali bin Al-Hussien och mångåriga presidenten Sepp Blatter. ”Svensk fotboll står inte bakom Blatter”, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

I går drog den kandidat som Sveriges givit sitt stöd till, Michael van Praag, sig ur som kandidat i valet av FIFA:s ordförande. Tvåa på Sveriges lista var forne storspelaren Luis Figo, men bara timmar efter drog sig även portugisen ur.

– Det var naturligtvis med blandade känslor man tog emot det, van Praag och Figo var de kandidater som vi såg som bäst, så vi blev besvikna. Å andra sidan är det kanske lite mycket med tre kandidater om man ska utmana, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

FIFA

”Dags för en ny generation”

Nu står kampen mellan prins Ali bin Al-Hussien från Jordanien, som fått stöd från de avhoppande kandidaterna, och den hårt kritiserade Sepp Blatter som haft presidentskapet i Fifa sedan 1998, då besegrade han Lennart Johansson i presidentvalet.

– Med full respekt för det Sepp Blatter har gjort för fotbollsvärlden. Nu är han 79 år gammal och det är dags för en yngre generation att ta över. Svensk fotboll står inte bakom Blatter och kommer inte att lägga någon röst på honom, säger Nilsson.

Vill publicera rapport

De förändringar som al-Hussein, tidigare vice ordförande i asiatiska fotbollförbundet, vill få igenom är bland annat att utöka antalet lag i VM från 32 till 36 och att Garcia-rapporten, en undersökning utförd på order av Fifa som visade på grov korruption inom organisationen men sen ogiltigförklarades av Fifa själva, ska publiceras.

Men trots att Sverige inte kommer lägga sin röst på Blatter så är det inte säkert att al-Hussein får svenskt stöd.

– Det är för tidigt att bestämma det. Vi vill se vilka punkter som han har med i sitt valmanifest från de andra kandidaterna innan vi bestämmer. Alternativen är dock att rösta med al-Hussein eller att lägga ner rösten, säger Nilsson.

”Allt annat än ett val”

Blatter har än så länge inte lagt fram något valmanifest detta trots att valet endast är en vecka bort, någon som Luis Figo menar är ett tecken på att valet den 29:e maj inte kommer att gå rätt till:

”Är det någon som tycker det är normalt att en av kandidaterna inte ens lägger fram ett valmanifest som kan röstas på? Borde det inte vara ett krav att lägga fram ett manifest så att förbundsordföranderna vet vad de röstar på? Det vore det normala, men här valprocessen är allting utom ett val”, skriver Figo på sin facebook-sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet